“Hoću da idem u Kinu, ali ko će da mi potpiše listu za izbore ako me zadrže u izolaciji…”

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da planira da otputuje u zvaničnu posetu Kini, ali da je ozbiljno razmišljao o tome kako da se vrati iz te zemlje zbog epidemije koronavirusa i karantina za sve koji se vraćaju iz ugroženih područja.

On je gostujući na TV Prva rekao da nije samo pitanje kako da ode u Kinu, s obzirom na suspenziju letova ka toj državi, već je još teže pitanje kako se iz Kine vratiti, s ozbirom da karantin traje 14 dana.

“Procedura raspisivanja izbora će početi 4. marta. Zamislite da ja budem u izolaciji, a nema ko da mi potpiše listu za učešće na izbore”, rekao je Dačić.

Na opasku voditeljke da bi onda ispalo da je u bojkotu, Dačić je kroz smeh rekao da i o tome treba da vodi računa.

Ministar je naveo da je hteo da u Kinu ode preko UAE, ali da su oni ukinuli letove.

“Za povratak je mnogo teško. Hoću da idem samo da vidim kako”, rekao je Dačić.

On je rekao da je još početkom januara trebalo da otputuje u Kinu na poziv kineskog kolege, ali da je ta poseta odložena zbog obaveza kineskog ministra.

Dačić je naglasio važnost posete Kini u ovom trenutku koja je pokazatelj odnosa sa tom zemljom.

Dačić je rekao da kineske kompanije lete svuda i da ti letovi nisu zabranjeni, ali da su druge zemlje suspendovale letove svojih kompanija za Kinu.

On je rekao da se država Srbija od početka angažovala na pomoći našim državljana koji su u bili ili su još u Kini.

“Nije ih bilo mnogo u tom regionu Vuhana gde je izbila zaraza, bilo ih je petoro, pa se još jedan prijavio. Četvorica su donela odluku da se evakuišu i to smo im omogućili preko Francuske”, naveo je Dačić.

Dačić je poručio da je Ministarstvo otvoreno za pozive svih državljana Srbije koji imaju određene probleme u bilo kojoj zemlji na svetu i naglasio da, gde god može, država pomaže i za to odvaja sredstva iz tekuće budžetske rezerve.