“Hoće srce da mi pukne što sam prodao Megatrend, to je moje čedo”

6
Foto: Printskrin YouTube

“Hoće srce da mi pukne što sam prodao “Megatrend”, to je moje čedo. Morao sam, zapao sam u finansijske probleme”, izjavo je doskorašnji vlasnik i rektor “Megatrenda” Mića Jovanović komentarišući prodaju ovog privatnog univerziteta za 56,1 milion evra za današnju Politiku.

Posle vesti o prodaji “Megatrenda”, koja je u četvrtak zatresla medijsko nebo, novinari Politike su nenajavljeno posetili prvi privatni univerzitet u Srbiji i njegovog doskorašnjeg vlasnika i rektora Miću Jovanovića. Dekan Fakulteta za kulturu i medije prof. dr Milivoje Pavlović, pokazao je u pravcu univerzitetskog kluba, gde je sedeo Mića Jovanović i pio viski sa nekolicinom profesora, piše list, prenosi Blic.

Priprema se, kaže, prenosi list, za sastanak na koji je sazvao sve predavače. Dodaje da ga nijedan od njih nije pozvao da se raspita o prodaji, što mu govori da “mu veruju i znaju da kada, i ako, on za dve godine napusti ‘Megatrend’ može samo da im bude bolje”. Tvrdi da svih oko 10.000 studenta, koliko ih trenutno ima, očekuju sigurne diplome, kao i da 460 zaposlenih zadržavaju radna mesta.

“Hoće srce da mi pukne što sam prodao “Megatrend”, to je moje čedo. Morao sam, zapao sam u finansijske probleme. Nije tačno da sam rekao na televiziji da mi je država nudila nudila pomoć, a nisam prihvatio. Poslednjih sedam meseci samo sam obijao pragove svih centara moći u zemlji, moleći da mi pozajme novac na deset godina, sa grejs periodom od dve godine, kao što su nekima davali. Niko nije hteo da mi pomogne. Morao sam da ga prodam. Tačno je i da šest meseci nisam platio profesore, novi vlasnik je obećao da će sve to isplatiti od ponedeljka. Slao sam dopis i Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete, da mi ne šalje prosvetnu inspekciju kada dobro zna da mi je neki novi, fantomski fakultet društvenih nauka, koji se formira, odveo 19 profesora, uglavnom sa Pravnog fakulteta, gde i imam najviše upisanih akademca. Nije bio fer, posle sedam dana mi je poslao Inspekciju”, ispričao je Jovanović za Politiku.

Jovanović je potvrdio, piše list, i saznanja – da nema akreditaciju za naučnu delatnost i da čeka na nju.

“Ispituje inspekcija i to. Tačno je, nemamo tu akreditaciju za Fakultet za civilno vazduhoplovstvo, jer je nov i postoji pet godina”, kaže Mića Jovanović.

Jovanović, tvrdi i da je, uz novog vlasnika dr Dejana Đorđevića, predstavnika nemačke korporacije “Efas Jurop”, i dalje “neprikosnoveni vladar na prvom i najboljem privaznom univerzitetu u zemlji”. Tako će, kaže, biti do 6. januara 2022., godine, kada je ugovorom određeno da mu legne druga rata od prodaje “Megatrenda”, u ukupnom iznosu od 56,1 milion evra.

“Ja još ni novčića nisam dobio. Ali činjenica da su mi na eskoru (escrow) račun deponovali 30 miliona evra govori da su ozbiljni kupci. To znači da pare postoje i rezervisane su za mene. Poznajem dvojicu rukovodilaca banke koja posreduje u transakciji i potvrdili su mi da je novac tu. Ugovoreno je da mi prva rata legne 6. januara naredne godine, ali učestvujem u svemu dok ne isplate i ostatak. Upravo sam brucošima održao predavanje “Uvod u biznis i menadžment”. Redovno ću nastaviti sa tom praksom i biti predavač na “Megatrendu”. Već 18. godina imam privatni avion, potrebno mi je sat vremena da mi ga pripreme za let i 110 minuta da doletim sa francuskog aerodroma Grenobl do Beograda. Tu sam kad god zatreba. Studentima samo može da bude bolje”, naglasio je Jovanović, prenosi “Politika”.

6 KOMENTARA

  1. Ма ово је смеће од човека. Хвали се како има приватан авион 18 година и да је због тога на располагању када год треба. Па, сељоберу, твоји професори немају ни десетину, ни стотину, продај авион и исплати им 6 месеци заостале плате када си тако фин и увиђаван, а онда студентима држи предавање о менаџменту и економији. Олош. Као и неки политички носиоци диплома који су га и купили под маском овог Ђорђевића који је до јуче продавао копир папир, а ни то није испоручивао благовремено.

  2. Капетан први напушта брод који тоне. Из Кана би било упитно да се распита која држава нема уговор о екстрадицији са Србијом. Можда ће му се још ко придружити.

  3. Више имам утисак да господин Јовановић од нечега жели да се што пре склони, како сам рече, у Кан, него што сам убеђен у финансијске проблеме поменутог. Тржиште: диплома, магистратура и доктората и даље је веома лукративно, да би га тек тако напустио. А свакако је индикативно и то, да неко ко има финансијских проблема одлази да живи у Кан, који је иначе познат по ценама које су права ситница. Верујем да правда која долази неће бити баш толико кратких руку, бар не толико да не досегне до Кана, au revoir…

Comments are closed.