Hoće li Evropa ublažiti propise za vakcinu protiv kovida: Rigorozni uslovi mogli bi da ugroze isporuku stotina miliona doza cepiva

0
Foto: Profimedia

Jako je teško je razviti vakcinu u rekordnom roku da bi se zaustavilo širenje pandemije a zbog rigoroznih pravila, proizvođači lekova mole Evropsku uniju da ublaži i ubrza procedure odobravanja. Posebno traže da se ublaži pravilo u skladu s kojim svaki lek koji se prodaje mora da ima kompletnu dokumentaciju na 24 jezika jer brinu da bi to moglo da ugrozi brzu isporuku stotina miliona doza vakcina, prenosi Jutarnji list.

“Treba na sporazum s vlastima EU o jeziku koji će biti korišćen na pakovanjima i etiketama vakcine protiv kovida”, rekao je Mišel Stofel, šef odeljenja za regulatorna pitanja u Vaccines Europe, koja predstavlja velike proizvođače poput GlaxoSmithKline, Sanofi i AstraZeneca.

Stofel je rekao da industrija “pritiska” evropske regulatore da izaberu jedan jezik za svih 27 država kada su u pitanju pakovanja, etikete i uputstva za vakcine.

Evropska komisija još je u junu obećala da će privremeno ublažiti pravila, ali predlog se još nije pojavio na dnevnom redu.

Jedan zvaničnik EU rekao je da se razmišlja o tome da se informacije otisnu na ograničenom broju jezika, a da na ostalima budu dostupne online. Farmaceuti misle da će na etiketama biti mesta za najviše dve verzije.

Organizacije za zaštitu potrošača kažu da izostavljanje bilo kojeg jezika može da našteti pacijentima, posebno onima koji nisu vični pretraživanju interneta.

“Hitnost u proizvodnji vakcine ne može da bude izgovor proizvođačima da preskaču prava potrošača”, kaže Monik Gojen iz BEUC-a, zastupnika najvećih evropskih organizacija potrošača.