Hoće li država stvarno “izuzeti dete iz porodice” zbog MMR vakcine, Istanbul ponovo prebrojava glasove i krenuo “Vulkan gneva” u Libiji: Vaš brifing za ponedeljak

  Pregled vesti za ovo jutro+Naslovne strane dnevne štampe

  0
  Foto: Profimedia

  VAKCINACIJA ILI ODUZIMANJE DECE – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred i da roditelji tu obavezu treba da ispune do 1. septembra. Šarčević kaže da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o tu obavezu i da će među sankcijama biti i izuzeće deteta iz porodice, javlja Radio Beograd. On je ponovio da je država dala rok svim roditeljima do 1. septembra da to učine.

  ERDOGAN NE DA ISTANBUL – Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika države, tražiće da se ponovo prebroje svi glasovi na izborima za gradonačelnika Istanbula. AKP se zvanično žalila se na rezultate izbora, posle čega je u nekoliko istanbulskih distrikata počelo ponovno prebrojavanje glasova. Oni, međutim, traže da se ponovi prebrojavanje svih glasova u 38 distriktata grada, a ne samo nevažećih listića.

  SPASAVANJE ŽIVOTINJA U GAZI – Na desetine iscrpljenih životinja evakuisano je iz oronulog Zoološkog vrta u Rafi, blokiranoj palestinskoj enklavi u Gazi. Ovo je četvrta i najveća takva spasilačka misija u Rafi. Veterinari i volonteri iz organizacije za zaštitu životinja For Pavs Internešenel prebacili su oko 40 životinja iz Rafe u Izrael.

  I DALJE BEZ BOINGA 737 – Kompanija Ameriken erlajns kaže da će produžiti odluku o otkazivanju 90 letova dnevno aviona tipa “Boing 737 Max”, posle dve katastrofalne nesreće za pet meseci. Produženo otkazivanje od strane najveće američkog avio-prevoznika je poslednji signal u nizu da se ovaj Boingov avion neće skoro vratiti u upotrebu, prenose agencije.

  ŠTA SE DEŠAVA SA STRUJOM? – U Sudanu se danas dogodio potpuni nestanak struje, objavile su vlasti ove afričke države, prenosi Rojters. Vlasti nemaju objašnjenje kako je došlo do nestanka električne energije.

  “VULKAN GNEVA” – Najmanje 21 osoba je poginula, a 27 je ranjeno u sukobima u blizini Tripolija,saopštila je libijska vlada. Sukobi nisu prekinuti ni dva sata, na molbe Ujedinjenih nacija, da bi se žrtve i civili evakuisali, a vlada je saopštila da pokreće kontraofanzivu “Vulkan gneva” da bi “očistili sve gradove” od “nezakonitih” snaga i “agresora” komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Halife Haftara.

  TRAMP PROTIV IRANSKE GARDE – Administracija predsednika Donalda Trampa namerava da proglasi Iransku revolucionarnu gardu, deo iranskih oružanih snaga, za “stranu terorističku organizaciju”. Zvaničnici su saopštili da će to biti objavljeno u ponedeljak, posle jednomesečne eskalacije neprijateljske retorike administracije SAD protiv Irana, odnosno protiv njegove podrške milicijama u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu, kao i antiizraelskim grupama koje stoje iza njih. To bi bio prvi takav potez bilo koje administracije SAD da targetira ceo jedan inostrani vladin entitet.

  HARADINAJ: “JA SAM AMERIČKI VOJNIK” – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je “američki vojnik na terenu koji izvršava naredbe”. Haradinaj je naveo da samo “primenjuje naređenje u odnosu na situaciju na terenu” i da veruje da se “jačanjem Kosova jačaju i američki interesi i uklanjaju ruski i drugi interesi”. “Naši stavovi su slični onome za šta se Amerika zalaže, a oni koji su na terenu su svesni toga, a ja sam vojnik Amerike na terenu”, rekao je Haradinaj.

  PUCNJAVA NA IGRALIŠTU – Najmanje šest osoba, među kojima je i dvoje dece, ranjeno je u pucnjavi koja se dogodila na dečjem igralištu ispred kuće u američkom gradu Čikagu. Pretpostavlja se da je reč o sukobu lokalnih stanara. Policijski zvaničnici saopštili su da su dva naoružana napadača otvorila vatru na igralištu na kojem se nalazilo najmanje 20 dece u mestu Saut Sajd.

  NOVI OTKAZI TRAMPU – Ministarka unutrašnje bezbednosti SAD Kristen Nilsen podneće ostavku na tu funkciju, objavio je na Tviteru američki predsednik Donald Tramp. Njenu ostavku prvi je najavio Si-Bi-Es njuz, koji ističe da nije jasno da li je ona ostavku podnela protiv svoje volje. Tramp je naveo da će vršilac dužnosti Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD biti Kevin Mekalinan, dosadašnji komesar za carine i zaštitu granica.

  KUČI OTPUTOVAO U HAG – Jedan od bivših komandanata OVK i poslanik stranke Ramuša Haradinaja, Alijanse za budućnost Kosova, Bljerim Kuči, otputovao je u Hag, gde će svedočiti pred Specijalnim sudom za zločine OVK, prenosi sajt “Zeri.info”.

  Predsednik Udruženja ratnih veterana Hisni Gucati izjavio je ranije da će dosta bivših pripadnika OVK otići u Hag u aprilu, istakavši, kako je preneo RTK na srpskom jeziku, da se radi o više od 100 pojedinaca.

  EKSPLOZIJA U JEMENU – U snažnoj eksploziji u skladištu u jemenskoj prestonici Sani danas je poginulo najmanje 13 osoba, među kojima sedmoro dece, saopštili su lokalni zvaničnici.

  Povređeno je više od 100 osoba, prenosi AP.

  SUKOB POLICIJE I MIGRANATA – Poslednjih 60 migranata koji su ostali u kampu na severu Grčke, nakon trodnevnih sukoba sa policijom u kojima je učestvovalo više od 1.000 migranata, napustili su svoje pozicije. Do sukoba sa policijom došlo je, kako prenosi AP, zbog toga što su migranti poverovali u lažne vesti na internetu da su ukinute zabrane putovanja u središnju i severnu Evropu.