Hoće li biti sudara dva virusa na jesen: Ko i zašto treba da se vakciniše, a ko ne sme nikako

1
Foto: Profimedia

Možda ste čuli za termin “superoluja virusa” koju epidemilozi najavljuju za jesen ili verovatnije zimu, kada se očekuje sudar gripa i SARS-CoV-2. Postoji čak i naziv “twindemic” – umesto pandemija, zbog preklapanja dva virusa koje bi moglo da predstavlja opasnost po javno zdravlje. Zbog toga se najavljuje mnogo opsežnija vakcinacija, a stručnjaci za javno zdravlje pozivaju na imunizaciju protiv gripa.

Kada se treba vakcinisati? Ukoliko ne postoje neki medicinski razlozi, bilo bi dobro vakcinisati se protiv gripa svake godine, piše Forbs. Medicinski razlozi uključuju da je reč o bebi mlađoj od šest meseci ili o osobi koja ima alergiju na vakcine.

Iako virus sezonskog gripa nije smrtonosan kao kovid-19, ili novi sojevi influence koji mogu biti vrlo opasni, on može da našteti zdravlju, a osobama sa slabijim imunološkim sistemom može da izazove smrt.

U tipičnoj sezoni gripa uobičajeni savet je da vakcinisati se u oktobru. Potrebno je oko jedna do dve (neko kaže i tri) nedelje da imunski sistem reaguje na vakcinu i stvori određenu zaštitu. Ta zaštita u proseku traje šest meseci. Prema tome, vakcinacijom u oktobru zaštita će postojati i u martu, pa i delom aprilu, kada je virus gripa još prisutan.

Ipak, imunološka reakcija na vakcinu nije kod svakoga ista pa zaštita od gripa može da varira od osobe do osobe i iz godine u godinu, navodi Forbs.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da grip dostiže vrhunac negde između decembra i februara, ali sezona gripa može da potraje maja. Ali, imajte na umu da su to meseci s najvišom aktivnošću, ali ona se javlja i pre toga i nakon toga pa je dobra ideja ostati zaštićen sve do aprila.

Treba naglasiti da iako grip i kovid-19 nisu ista stvar, obe bolesti imaju neke iste simptome pa je još teže razlikovati ih.

Takođe, ako neko oboli od gripa, to ga čini ranjivijim na kovid-19, ali i obrnuto. Infekcija jednim virusom mogla bi da oslabi nečiji imunski sistem, olakšavajući drugim patogenima da se nastane, prenosi zagrebački N1.

Studija JAMA i tima s Univerziteta Stanford, otkrila je da je 20,7 odsto respiratornih uzoraka koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2 bilo pozitivno na barem još jedan respiratorni patogen.

Publikacija objavljena u Journal of Investigative Medicine: High Impact Case Reports izvestila je o tri slučaja koja su bili inficirana teškim akutnim respiratornim sindromom koronavirusom i virusom gripa, a jedan od obolelih nije preživeo.

Ostaje pitanje da li će i biti dovoljno vakcina na jesen, s obzirom na potražnju.

Još jedno pitanje je da li je potrebno onda možda se dva puta tokom godine vakcinisati? Američki CDC navodi da dosadašnje studije nisu pokazale koristi kod odraslih osoba koje su primile više od jedne doze vakcine tokom iste sezone gripa, čak ni među starijim osobama s oslabljenim imunitetom. Izuzetak su deca koja se prvi put vakcinišu protiv gripe.

Što se ranije vakciniše protiv gripa što veći broj ljudi, pre će se stvoriti imunitet krda (pa će virusu teže biti da se širi). To bi moglo da suzbije ovu epidemiju. Naravno, treba dodati tome i pridržavanje fizičke distance i redovne higijene ruku.

1 KOMENTAR

Comments are closed.