“Hitno da se sazna kako je došlo do toga…”: Merkel i Makron potrešeni zbog Navaljnog

0
Beta - AP Photo/Pavel Golovkin, File

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel rekli su danas da su njihove zemlje spremne da pruže svu pomoć ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom koji je u komi u bolnici u Sibiru posle sumnje da je otrovan i zatražili su hitno razjašnjenje događaja.  

Aleksej Navaljni može da dobije “svu medicinsku pomoć” u Nemačkoj ili u Francuskoj, ali svakako je potrebno da stigne zahtev odande,  rekla je danas Angela Merkel i dodala da je “potrešena” slučajem ruskog opozicionara koji se nalazi u intenzivnoj nezi.

“Ono što je takođe važno je da saznamo hitno kako je došlo do te situacije”, dodala je Merkel i zatražila “transparentnost”, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u tvrđavi Breganson, na jugoistoku Francuske.

Makron je rekao novinarima danas da su “jako zabrinuti i rastuženi” onim što se dogodilo Navaljnom, i dodao da je Francuska ponudila njemu i njegovoj porodici pomoć u vidu medicinske nege i druge zaštite. 

Makron je insistirao na tome da je potrebno da se razjasni sve oko stanja Navaljnog.

Navaljni se danas nalazi u komi i stavljen je na respirator u jedinici intenzivne nege u Sibiru. Njemu je rano jutros pozlilo na letu iz Tomska za Moskvu, i avion je napravio hitno sletanje u Omsku gde je on prebačen u bolnicu, rekla je njegova portparolka preko tvitera.

Ona je rekla da je mora da je popio otrovan čaj koji je uzeo u kafeu na aerodromu pre nego što je ušao na avion rano jutros.

(Beta)