“Hitan svetski problem”: SAD zatražile sastanak Saveta bezbednosti UN o Hongkongu, Kina odbila

0
Beta- AP Photo/Vincent Yu

SAD su u sredu zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o spornom zakonu bezbednosti koji Peking želi da bude uveden u Hongkongu, ali je Kina odbila održavanje sednice, saopštili su diplomatski izvori.

Zbog procedura uvedenih tokom pandemije koronavirusa, svi video sastanci Saveta bezbednosti UN se organizuju na osnovu konsenzusa 15 članova. Pre pandemije je svaki član Savet bezbednosti mogao da se protivi održavanju sastanka ako prikupi devet od ukupno 15 glasova.

“SAD su duboko zabrinute akcijama kineskog parlamenta koje suštinski podrivaju visok stepen autonomije i sloboda utvrđenih britansko-kineskom deklaracijom 1984. godine. UN su tu deklaraciju registrovale kao sporazum”, navela je američka misija pri UN.

Dodala je da je u pitanju “hitan svetski problem” koji može da utiče na “međunarodni mir i bezbednost”.

Međutim, Kina je odbila održavanje tog virtuelnog sastanka, navela je misija SAD koja je kritikovala “nedostatak međunarodne transparetnosti i odgovornosti” prema tom pitanju.

Kineska misija pri UN nije ništa komentarisala o američkom zahtevu za održavanje sastanka.

Američke vlasti su u sredu saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime otvara put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997.

Kineski parlament bi danas trebalo da usvoji nacrt zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu. Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru “Jedna zemlja-dva sistema” kojim su Hongkongu garantovane šire slobode od drugih oblasti Kine.

(Beta)