Hiseni: Sporazum sa Beogradom za godinu dana ili će proces propasti

1
Foto: Profimedia

Kosovski koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni izjavio je večeras da će sporazum sa Srbijom biti postignut za 12 meseci ili će proces pomirenja potpuno propasti.

Hiseni je na prištinskoj TV Klan Kosova rekao da će se u tom periodu ili postići sporazum o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije, ili će proces propasti.

Istakao je da se zalaže za to da se iskoristi sadašnji trenutak koji su dvema balkanskim zemljama dale evropske sile, preneo je portal Kosovo online.

On je rekao da će insistirati na intenzivnim razgovorima u koordinaciji sa EU, SAD i Parizom, i da nikada neće pristati da se proces razvlači i da uđe u tehničke razgovore.

“U roku od 12 meseci očekujemo sporazum sa obostranim priznavanjem ili će ceo ovaj proces propasti. Sve na međunarodnom nivou govori o trenutku koji Kosovo i Srbija moraju da zgrabe kako bi napredovale. Svako odugovlačenje je neuspeh. Ne znam da li je Srbija to razumela, ali ako ona namerava da uđe u EU, trebalo bi”, poručio je Hiseni.

Koordinator kojeg je imenovao premijer Avdulah Hoti, rekao je da je na političkoj sceni Kosova neophodno jedinstvo da bi se postigao sporazum sa Srbijom.

Hiseni je izrazio zadovoljstvo rezultatima svoje prošlonedeljne posete Vašingtonu, rekao je da su SAD “u potpunosti posvećene” dijalogu Kosova i Srbije, uključujući Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela.

Po njegovim rečima, Kosovo ne bi smelo ponovo da dozvoli da propadnu napori u dijalogu sa Srbijom.

“Neophodno je pokrenuti glavno pitanje za raspravu. A to su normalni stalni odnosi Kosovo-Srbija, kojih ne može biti bez međusobnog priznavanja”, ocenio je Hiseni.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Е, ма шта кажеш, ништа оно, шест месеци, или годину и по ?

Comments are closed.