Hezbolah kategorički demantuje da ima bilo kakvo skladište oružja u bejrutskoj luci

0
STR / AFP / Profimedia

Šef libanskog pokreta Hezbolah Hasan Nasralah danas je “kategrički negirao” da njegova organizacija ima “skladište oružja” u bejrutskoj luci razorenoj u teškoj eksploziiji ranije ove nedelje. 

“Potpuno i kategorički negiram da ima bilo šta naše u toj luci, ni skladište oružja, ni skladište raketa.. ni bomba, ni metak, ni amonijum nitrat”, rekao je šef Hezbolaha u televizijskom obraćanju posle optužbi koje su kružile po medijima i javnom mnjenju ukazujući na taj uticajni libanski šiitski pokret.

U eksploziji u luci u Bejrutu poginulo je više od 150 ljudi a preko 5000 je povređeno. Prema vlastima eksploziju je izazvalo više tona amonijum nitrata uskladištenog preko šest godina u skladištu u luci bez mera predostrožnosti. 

Nasralah je rekao da žali zbog ljudske tragedije u luci, i pozdravio jučerašnju posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Bejrutu.

Makron je prilikom posete zatražio međunarodnu transparentnu istragu eksplozije. On se sreo sa predstavnicima glavnih političkih snaga u zemlji, uključujući i Hezbolah i pozvao da se “promeni sistem” i prekine sa “podelom Libana”.

“Mi pozitivno gledamo na svaku pomoć i svaki izraz simpatije prema Libanu i svaku posetu Libanu ovih dana posebno ako je ona u kontekstu pomoći Libanu i okupljanju”, rekao je Nasralah. 

Libanske vlasti stavile su u pritvor ukupno 21 osobu, zvaničnike luke i carine dok traje istraga o eksploziji. 

Nasralah je pozvao da se vojska zaduži da vodi istragu i objavi rezultate, pošto ona ima poverenje svih Libanaca i političkih snaga i vođa.

“Ako libanska država i politička klasa, bilo da je vlast ili opozicija, ne uspeju da dobiju rezultate u toj istrazi i ne uspeju da predaju pravdi odgovorne to znaći da nema nade o izgradnji države” u Libanu, rekao je Nasralah.

Hezbolah je važan igrač u libanskom političkom životu, i jedina je frakcija koja nije odložila vojni arsenal po izlasku iz građanskog rata od 1975-1990 godine. Hezbolah je veliki neprijatelj suseda Izraela. Ta libanska šiitska organizacija, koju podržava Teheran, interveniše vojno u sukobu u susednoj Siriji. Izrael je poslednjih godina gađao položaje Hezbolaha i njihovih vojnih saveznika u Siriji.

(Beta)