Henri Kisindžer: “Svet i današnji poredak mogli bi da nestanu ukoliko ne bude zaustavljena, pandemija COVID-19”

0
Foto Profimedia

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer kaže da korona virus može da izazove globalnu ekonomsku propast koja može da traje i generacijama ako se ne preduzmu odgovarajuće mere.

“Svet i današnji poredak mogli bi da nestanu ukoliko ne bude zaustavljena, pandemija COVID-19”, kaže Kisindžer za “Volstrit žurnal”.

Kisindžer za globalnu pandemiju traži “globalno rešenje u tandemu sa globalnom saradnjom”.

U protivnom, kako je rekao, “neuspeh će zapaliti svet”.

“Nijedna zemlja sama, pa ni SAD, ne može da ukloni COVID-19 isključivo sopstvenom snagom”, ističe Kisindžer.

Kako je rekao, medicinskih zaliha nema dovoljno da bi se SAD nosile sa rastućim talasom slučajeva zaraze korona virusom.

“Odeljenja intenzivne nege su pretrpana. Testiranje se ne vrši u dovoljnoj meri da bi bilo adekvatno za zadatak identifikovanja obima infekcije, a još manje da obrne njegovo širenje. Uspešna vakcina bi mogla biti udaljena 12 do 18 meseci”.

Zato on kaže da SAD moraju da sarađuju sa ostatkom sveta.

Kisindžer se zalaže za tri prioriteta: međunarodnu saradnju u domenu medicinskog istraživanja i nalaženja leka za pandemiju; spasavanje teško poljuljane globalne ekonomije; i očuvanje međunarodnog liberalnog poretka.

“Današnje potrebe na kraju moraju da budu povezane sa globalnom vizijom i programom saradnje”, kaže on.

Kisindžer se poziva na lekcije i rezultate uspešnog Maršalovog plana za obnovu posleratne Evrope i suzbijanje komunuzma kao i Projekta Menhetn za proizvodnju nuklearnog oružja u kojem su učestvovale SAD, Britanija i Kanada (1942-1946).

“Kada se završi pandemija COVID-19, ustanoviće se da će institucije mnogih zemalja propasti. Da li je ova presuda objektivno pravedna, nije važno. Realnost je da svet nikada neće biti isti posle korona virusa”, kaže on.

Američki političar ujedno poziva svetske demokratije da štite princip legitimnosti vlasti, bez čega, kako kaže, preti “raspad društvenog dogovora kako u pojedinim zemljama tako i na međunarodnom planu.”

Uzdržavanje je potrebno na svim stranama – kako u unutrašnjoj politici, tako i u međunarodnoj diplomatiji, kaže Kisindžer.

“Živimo u epohalnom razdoblju. Istorijski izazov za lidere je da upravljaju krizom istovremeno gradeći budućnost. Neuspeh bi mogao da zapali svet”, poručuje Kisindžer.

Komentar Henrija Kisindžera objavljen je dan nakon što je grupa od gotovo stotinu istaknutih američkih eksperata za spoljnu politiku, uključujući bivše visoke zvaničnike u Beloj kući, demokrata i republikanaca, pozvala administraciju predsednika Trampa da što tešnje sarađuje sa Kinom na zaustavljanju korona virusa.

Među potpisnicima su Suzan Rajs i Stiven Hedli, savetnici za nacionalnu bezbednost u administracijama Baraka Obame i Džordža Buša Mlađeg.

“Nijedan napor protiv korona virusa – bilo za spasavanje američkih života kod kuće ili u borbi protiv te bolesti u inostranstvu – neće biti uspešan bez određenog stepena saradnje između Sjedinjenih Država i Kine”, stoji u pismu objavljenom u petak, preneo je Blic.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus