Hemofarm predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2018.

  0

  Pokrenimo talas održivih vrednosti“ poziv je koji je čitavom društvu svojim sedmim po redu Izveštajem o održivom razvoju uputila kompanija Hemofarm na manifestaciji u Vršcu u kojoj su u nizu kreativnih radionica učestvovali njihovi zaposleni, poslovni partneri, žene i deca iz društveno osetljivih grupa okupljenih u programu „Obučeni za uspeh“ i osnovci iz vršačke škole „Ogla Petrov Radišić“.

  Pretvarajući kreativnim radom polovne automobilske gume u mobilijar, šarenu opremu i ukrase, svi oni su pokazali da i guma ne mora da postane nepotrebni otpad, već može da dobije novi život.

  Papir od prerađenih automobilskih guma i odevne kože poslužio je kompaniji Hemofarm da baš na njemu odštampa svoj novi Izveštaj o održivom razvoju i na taj način dodatno ukaže da su reciklaža, ponovna upotreba sirovina i cirkularna ekonomija mogući uvek kada postoji spremnost, volja i kreativnost.

  Direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger istakao je da za predstavljanje novog Izveštaja o održivom razvoju nije slučajno izabran baš proizvodni kompleks u Vršcu, jer je upravo tu pre 60 godina i počela i danas se kreira priča o uspehu ovog najvećeg domaćeg proizvođača lekova i regionalnog farmaceutskog lidera.

  „Mi smo veoma ponosni da predstavljamo ne samo farmaceutskog i poslovnog, već i lidera održivog razvoja“ rekao je Zeliger i objasnio da to znači da Hemofarm delom dokazuje da su uz ekonomske rezultate, važni i svi drugi uspesi koji vode kvalitetnijem životnom okruženju i humanijem društvu.

  U 2018. godini lekovi sa znakom Hemofarma bili su dostupni na tri kontinenta u 34 države, oboren je novi rekord proizvodnjom 5,5 milijardi tableta, kapsula i drugih formi odnosno 245 miliona pakovanja gotovih proizvoda, uz istovremeno dodatno smanjenje zagađenja i upotrebe vode i struje. Tokom prošle godine skoro 200 miliona pakovanja za Hemofarmove proizvode napravljeno je od recikliranog kartona, što znači da je „održivo pakovanje“ obezbeđeno za više od 80 odsto proizvoda. Na taj način ponovo je sačuvano više od 17.000 stabala.

  Istovremeno Hemofarm je nastavio da ulaže u svoje proizvodne kapacitete ali i u svoje zaposlene čiji broj je porastao za sedam odsto, pričemu žene i dalje čine većinu od 53 odsto i u ukupnom broju zaposlenih i u rukovodstvu.

  Da održivi razvoj nije samo ekologija, već I briga za boljitak čitave zajednice, istakla je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu, naglašavajući da je upravo zato ova kompanija kroz rad svoje Fondacije samo u prošloj godini realizovala više od 90 pojedinačnih aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje kvaliteta zdravlja i života ljudi. Edukativne i humanitarne akcije bile su usmerene na podizanje svesti građana o važnosti preventivnih pregleda, donorstva organa i transplantacije, ali i na sticanje novih znanja lekara, najboljih studenata i đaka.

  “Nagrada za izuzetnost koju od prošle godine dodeljujemo pokazuje za koje se vrednosti zalažemo“ istakla je Sanda Savić izražavajući uverenje da će u periodu pred nama i broj onih koji kreiraju sadašnjost koja obezbeđuje budućnost i tako neguju održivi razvoj, biti sve veći.

  NAJVAŽNIJA DOSTIGNUĆA ODRŽIVOG POSLOVANJA HEMOFARMA U 2018.

  U 2018. godini, portfolio Hemofarma je dodatno porastao obuhvativši čak 415 proizvoda različitih formi i doza. Kompanija je zadržala poziciju najvećeg srpskog izvoznika lekova – udeo u izvozu lekova iz Srbije veći je od 70 odsto, dok 60 odsto svoje godišnje proizvodnje Hemofarm izvozi na druga tržišta. U 2018. ostvaren je i rast prihoda od prodaje za 14 odsto u odnosu na 2017.

  Obrazovanje zaposlenih takođe je važna tema za Hemofarm: samo u 2018. zaposleni u kompaniji pohađali su više od 4.300 internih i eksternih obuka i edukacija.

  Iako teži da iz godine u godinu unapredi proizvodnju i prodaju, Hemofarm uvek ima za cilj da bude odgovoran, a uštede su jedan od rezultata tog procesa:

  • Upotrebom recikliranog kartona za proizvodnju kutijica u koje je upakovano više od 80 odsto Hemofarmovih proizvoda, kompanija je samo tokom prošle godine sačuvala od 17.000 stabala uz uštedu električne energije koju bi inače potrošili za 44 dana i vode za oko 37 dana rada Hemofarma.
  • U odnosu na prethodnu, tokom 2018. godine za 26,8 odsto smanjena je i upotreba „ozon-friendly“ freona koji se koristi u rashladnoj tehnici. Takođe, iako je proizvodnja bila rekordna, u odnosu na 2017. smanjena je i upotreba vode za čitavih 8,5 odsto, dok je potrošnja električne energije bila manja za 3,6 odsto i gasa za 5,5 odsto.
  • Uprkos porastu proizvodnje, u 2018. Hemofarm je generisao manje otpada i to za 4,6 odsto manje opasnog i za 1,5 odsto neopasnog otpada u odnosu na godinu pre toga.

  Hemofarm posebnu pažnju posvećuje lokalnim dobavljačima iz Srbije, pružajući im jednake šanse. Ova kompanija konstantno nastoji da poveća udeo lokalnih dobavljača i na taj način osnažuje domaću privredu. Tokom prošle godine zabeležen je rast zastupljenosti domaćih dobavljača u segmentu usluga i on iznosi čak 94 odsto.

  Jedna od dimenzija odgovornog poslovanja Hemofarma je i njegova fondacija koja je upravo 2018. obeležila 25 godina uspešnog rada tokom kojih je realizovala 2.000 aktivnosti u vrednosti od 12 miliona evra. Samo tokom prošle godine, Hemofarm fondacija realizovala je 86 aktivnosti u vrednosti oko pola miliona evra koje su bile usmerene na unapređenje zdravlja pojedinca, podršku zdravstvenom sistemu Srbije i podizanje kvaliteta života uopšte. Jedna od najvažnijih aktivnosti bila je nagrađivana kampanja „Ne dozvoli da pukne“ koju je Fondacija pokrenula u cilju podizanja zdravstvene kulture i podsticanja ljudi na redovne kontrole krvnog pritiska.