Helikopter nadletao demonstrante, terensko vozilo uletelo među policajce, Tramp zapretio vojskom: Protesti u SAD i sedmog dana ne prestaju…

1
Beta -- Jake Crandall/The Montgomery Advertiser via AP)

Protesti u SAD i sedmog dana posle ubistva afroamerikanca Džordža Flojda. Najmanje 40 gradova uvelo je policijski čas ali su u mnogima demonstranti izašli na ulice uprkos tome. U 23 države aktivirani su pripadnici Nacionalne garde. Predsednik Donald Tramp je prethodno zapretio mobilizacijom vojske da zaustavi nasilje.

U nekim gradovima protesti su bili mirni ali nisu izostali incidenti ni pre ni posle uvođenja policijskog časa. Terensko vozilo je uletelo među policajce u Bufalu, u državi Njujork. Tom prilikom su povređena dvojica policajaca. Obojica su u stabilnom stanju. Vozač i putnici iz terenca su privedeni.

Dok su demonstranti kršili policijski čas na Tajms Skveru u Njujorku policijski komandir je naredio privođenja.

“Ne dajte im da pobegnu”, uzviknuo je, a to se odnosili na grupu od oko 300 do 400 demnstranata koji su počeli da beže.

To je prvi put da je u Njujorku uveden policijski čas u poslednjih sedamdeset godina. Prethodno su demonstracije održane u Astoriji, Kvisu, Bruklinu i Menhetnu.

Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas mirni demonstranti su se okupili u Mineapolisu na mestu gde je Džordž Flojd ubijen.

Oni su naveli da se neće povući pred policijom. Zabarikadirali su ulice u okolini kako bi sprečili policiju da stigne do njih.

Policija je dozvolila mirne proteste u Dalasu i nakon što je počeo policijski čas.

Dok su demonstranti išli ka Vašingtonskoj kineskoj četvrti, američki vojni helikopter “lakota” ih je nadleteo veoma nisko, podižući prašinu a lomila su se i stabla drveća.

Posle tog manevra okupljeni su se razbežali u okolne blokove.

U Los Anđelesu ljudi su marširali u Holivudu. U početku je sve delovalo mirno, ali kada je počeo policijski čas demonstranti su se razdvojili u grupe koje su krenule na prodavnice i restorane razbijajući prozore.

U Ouklendu mirni demonstranti su uhapšeni jer su bili na ulici posle početka policijskog časa.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je prethodno mobilizacijom pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće.

“Ja sam vaš predsednik mira i reda i saveznik svih miroljubivih demonstranata”, rekao je Tramp, navodeći da je Amerika “pod opsadom aktera loših namera”.

“Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i uništavanje imovine”, rekao je Tramp, koji je odmah posle obraćanja naciji otišao do obližnje crkve Svetog Džona, koja se prethodne noći našla na meti demonstranata.

Patrone suzavca i policajci u opremi za razbijanje demonstracija rasterali su učesnike protesta od Bele kuće, neposredno pred početak Trampovog govora.

1 KOMENTAR

  1. Potrosio sam pet minuta zivota citajuci kretensko pismo devojkinog poremecenog oca koji preti njenom biv momku zbog njenog jumfera.

Comments are closed.