HDZ: “Laž je da Vučić govori u Saboru”. Plenković: “A ako želi da dođe, doći će…”

0
Foto Tanjug

HDZ će 19. novembra u Zagrebu biti domaćin Kongresa Evropske narodne partije (EPP), a u medijima se moglo čuti da će jedan od govornika u hrvatskom Saboru biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao lider Srpske napredne stranke.

HDZ se međutim oglasio saopštenjem kojim su demantovali da je Vučić na listi govornika ističući “neistine koje su objavljene na N1 televiziji”, objavio je zagrebački portal N1.

“Vezano za ponovno širenje laži i dezinformacija oko održavanja Kongresa EPP-a u Zagrebu, naglašavamo kako Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sednici Predsedništva i Političke skupštine EPP-a 19. novembra koja će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora, kako se to navodilo na portalu N1 Televizije“, naveli su oni.

I premijer Hrvatske Andrej Plenković je komentarisao (navodni) dolazak predsednika Srbije u Zagreb. On je pojasnio da će u Saboru biti održane sednice Predsedništva i Političke skupštine, dok će Kongres biti održan u zagrebačkoj Areni.

On je takođe rekao da je laž da će Vučić da održi govor.

“Politička skupština koja se održava u Hrvatskom saboru je sastanak niži od kongresa, to je pripremno telo. Nije dobro iznositi laži u etar, koje onda svi prenose. To je važno za kulturu medija, ne treba lagati”, rekao je Plenković.

“Kongres EPP-a održaće se u Areni, pripremamo ga jako dugo, dobili smo tu čast da budemo domaćini pre dve godine, mislim da na to trebamo biti jako ponosni. Doći će preko 2.000 ljudi, svi čelni ljudi, šefovi država i vlada, i predsednici stranaka koje su deo EPP-a”, rekao je Plenković.

Istakao je i da su mnogi čelnici potvrdili svoj dolazak, ali da Vučić još nije. “On je sa svojom strankom pridruženi član EPP-a. Pozvan je i, ako želi doći, doći će”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li u redu da se Vučić pojavi na skupu EPP-a u Zagrebu, koji se održava nakon obeležavanja godišnjice pada Vukovara, Plenković je novinarima kazao da mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja.