Haradinaj: U Vašington idemo po priznanje, Vučić: Može slobodno da vrati svoj avion nazad

0
Foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ukoliko bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj putuje u Vašington po konačni sporazum, “može odmah da vrati svoj avion i da ne putuje uopšte”.

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da ne isključuje mogućnost da se na sastanku delegacija Kosova i Srbije, koji se 2. septembra održava u Vašingtonu postigne konačni sporazum o međusobnom priznanju u postojećim granicama.

“To nije nemoguće, i Srbija i Kosovo treba da daju epilog međusobnom sporazumu. Postoji i ta mogućnost, da je nazovem, pred sporazuma, ekonomskog aspekta, o kojem se govori”, kazao je Haradinaj za program na albanskom radija Slobodna Evropa.

On kaže da se u Belu kuću ide za sporazum o međusobnom priznanju. Haradinaj navodi da na ovom sastanku “treba da se postigne sporazum o međusobnom priznanju u postojećim granicama”.

“Ako okolnosti dovedu do sporazuma, idemo za sporazum, ali ako ima napretka, prihvatamo i taj napredak kakav god da je”, kaže on.

“Mi idemo u Vašington da razgovaramo o temama o kojima smo već razgovarali. Nemamo problem da razgovaramo o svakoj temi. A da razgovaramo o statusu i da bude kako su oni zamislili, a to je da oni dobiju sve a mi ništa i mi njih da priznamo pa će oni nas tobože da priznaju – taj film neće da gledaju”, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, dok je on pri svesti i dok racionalno može da razmišlja neće doći do priznanja Kosova.

Upitan o radovima oko manastira Dečani, Vučić je kazao da će to biti jedna od tema razgovora u Briselu.

On je naveo da će u “političkom smislu i na politički način” dati sve od sebe da sačuva srpske svetinje.

“Ne možete da garantujete kada nemate faktičku vlast. Čak ni tokom rata nismo imali jednim delom punu vlast i neće biti lako. Ali verujem da stalnim ukazivanjem i političkom borbom ćemo biti u stanju da sačuvamo naše svetinje”.

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio ranije danas da ne isključuje mogućnost da se na sastanku delegacija Kosova i Srbije, koji se 2. septembra održava u Vašingtonu postigne konačni sporazum o medjusobnom priznanju u postojećim granicama.

“To nije nemoguće, i Srbija i Kosovo treba da daju epilog medjusobnom sporazumu. Postoji i ta mogućnost, da je nazovem, pred sporazuma, ekonomskog aspekta, o kojem se govori”, kazao je Haradinaj za program na albanskom radija Slobodna Evropa, navodeći da se u Belu kuću ide za sporazum o medjusobnom priznanju.

(Beta)