Haradinaj doživeo fijasko, Veselji priznao poraz, Aljbin Kurti u vođstvu: Hoće li na Kosovu biti formirana prva vlada bez bivših pripadnika OVK na mestu premijera?

1
Foto: Tanjug/AP

Kao i uvek kada se završe izbori, tačni rezultati nisu poznati ni nekoliko dana kasnije, pa tako i po trenutnom uzorku izbrojanih glasova posle parlamentarnih izbora na Kosovu neke stvari nisu precizno utvrđene. I neke su stvari kristalno jasne.

Prema prvim projekcijama nije poznato ko je pobednik izbora na Kosovu. Najviše glasova dobile su LDK i partija Samoopredeljenja. Mediji prenose da je partija Samoopredeljenje Aljbina Kurtija u blagoj prednosti, a to je važno jer po novom zakonu, mandat za sastavljanje vlade može da dobije samo partija koja je dobila najviše glasova na izborima.

I dok se čeka potvrda, ko će biti mandatar, drugi rezultati su sasvim sigurni.

Lista Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske stranke (AAK-PSD) koju je predvodio doskorašnji premijer Ramuš Haradinaj osvojila je tek između 10 i 12 odsto glasova.

To je samo po sebi veliki neuspeh, bez obzira na dalji razvoj situacije i mogućnost da i pored lošeg rezultata na izborima Haradinajeva stranka uđe u vladu.

Doskorašnji kosovski premijer koji se sa te funkcije povukao kako bi se predao sudu u Hagu, doživeo je ogroman pad podrške u odnosu na prethodne izbore.

Partija Kadrija Veseljija Demokratska partija Kosova (PDK) je prema navodima medija osvojila oko 22 odsto glasova, ali je Veselji naglasio da će njegova partija biti deo opozicije.

“Mnogo smo radili da pobedimo na ovim izborima, ali u tome nismo uspeli. Narod je kazao svoje. Mi ćemo biti deo opozicije”, rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

DPK tako posle 12 godina na vlasti prelazi u opoziciju.

Ta dva rezultata ukazuju na to da bi po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosovo moglo da ima vladu na čijem čelu nije bivši pripadnik OVK.

Ako pobedi LDK, Kosovo bi moglo da dobije prvu ženu na čelu vlade od proglašenja nezavisnosti. Tu stranku je u izbornu borbu predvodila Vjosa Osmani, univerzitetska profesorka i pravnica.

Sa druge strane, na čelu partije Samoopredeljenja je Aljbin Kurti koji je 1997. godine bio jedan od vođa studentskih protesta u Prištini, da bi 1999. godine bio uhapšen. Pre hapšenja radio je u kabinetu političkog lidera OVK Adema Demaćija. Po povratku u Prištinu, radio je kao inženjer.

Najvažnije pitanje u Prištini je dijalog sa Srbijom i rešavanje pitanja Kosova i Metohije, a i Osmani i Kurti imaju drugačije planove od svojih prethodnika.

Lider LDK je istakla da će lično voditi dijalog ako bude postala premijerka, dok je Kurit istakao da je kategoriški protiv nametnutih taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

1 KOMENTAR

  1. И како рече Пацоли, сад би Курти требао да укине таксе, зар не ?

Comments are closed.