(VIDEO) Haos i u Skupštini Srbije. Obradović: “Martinović nasrnuo na nas”. Martinović: “Reagovao sam kao čovek, ne kao političar”

4
Foto RTS1 Printscreen

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da protestom u sali Skupštine Srbije nije želeo da izazove nikakav incident, već da pozove vladajuću koaliciju da parlament zauzme jedinstven stav prema usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, prenosi N1. Za guranje i koškanje do kojeg je došlo optužio je šefa poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića.

“Jedino čemu smo se mi nadali kada smo ušli u plenumsku slau posle godinu dana bojkota jeste da ćemo dobiti podršlu vladajuće većine da Narodna skupština u celini zauzme stav prema dešavanjima u Crnoj Gori”, rekao je Obradović na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Dodao je da mu ni na kraj pameti nije bilo da će “neko krenuti da se fizički obračunava, samo zato što smo došli da podržimo Srbe i srpsku crkvu u Crnoj Gori”.

“Ne mogu da razumem da je mržnja prema Srpskom pokretu Dveri i opoziciji njima bitnija, važnija i veća od interesa srpskog naroda u Crnoj Gorii Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, poručio je lider Dveri.

Rekao je da su politički performansi poput onog koji su u sali izvele Dveri, uobičajeni u svetu, i da ako je neko trebalo da reaguje, to bila predsednica parlamenta, a ne šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović.

“Ne može Aleksandar Martinović da uzima pravdu u svoje ruke, da se fizički obračunava ili da cepa naše transparente”, kazao je.

Obradović je rekao i da je Martinović pokušao fizički da nasrne na njih, da im je opsovao majku 20 ili 30 puta, kao i da im je pretio da će im se osvetiti, i da će “biti eliminisani”.

Ocenio je i da je samo zahvaljujući prisebnosti skupštinskog obezbeđenja izbegnut veći incident.

“U je vrevi bilo prisebnih i normalnih kolega iz redova vlasti koji su smirivali situaciju, kao i pripadnici skupštinskog obezbeđenja kojima dugujemo što se to relativno normalno zavšrilo”, rekao je.

Obradović je podsetio i da je Savez za Srbiju jutros zauzeo jedinstven stav prema dešavanjima u Crnoj Gori i da je pozvao vlasti u Podgorici da sporni zakon stave van snage, ali da su današnji performansi bili samostalne akcije Dveri.

Martinović: Uvredilo me izjednačavanje Mila Đukanovića i Vučića

Šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je da je spreman da trpi sve političke i pravne sankcije zbog svog ponašanja u parlamentu, ali je ukazao da je ponašanje poslanika Dveri Boška Obradovića prevršilo svaku meru.

Martinović je na konferenciji za novinare rekao da su za njega čast države i institucije mnogo važnije od poslaničkog mandata i privilegija koje ima kao poslanik.

“Nismo mogli da dozvolimo da nasilnik, deklarisani fašista Boško Obradović gazi dostojanstvo Skupštine i države, da izvrgava ruglu sve ono što rade Skupština, Vlada i predsednik Aleksandar Vučić. Tom nasilju i takvom ponašanju jednom mora da dođe kraj”, poručio je Martinović.

“Mogli ste da vidite da je Obradović sa Ivanom Kostićem upao u salu i nosio transparent kojim je vređao predsednika”, rekao je Martinović i naveo da su im i dobacivali svašta, ali da zbog prisutnih dama ne želi da izgovara te reči.

“Reagovao sam ne kao političar, već kao čovek”, dodao je on i ponovio da je morao da reaguje na transparent koji je poistovetio Aleksandra Vučića sa Milom Đukanovićem, jer je to uvreda ne samo za predsednika i SNS, već za ceo srpski narod.

U Skupštini Srbije došlo je do incidenta nakon što su poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli na sednicu kako bi izrazili nezadovoljstvo što srpske vlasti nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, prenosi N1.

Obradović i Kostić sukobili su se sa šefom poslanika naprednjaka Aleksandrom Martinovićem, nakon čega je nastao opšti metež.

Noseći transparente “Vučić i Milo – braća blizanci” i “Srbijo, zašto ćutiš?”, Obradović i Kostić su stali za govornicu parlamenta i upitali poslanike vladajuće koalicije zašto ne reaguju na usvjanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović u jednom trenutku je ustao iz poslaničke klupe i prišao govornici, ali se Kostić isprečio između njega i Obradovića, došlo je do povlačenja, a zatim je lider Dveri odgurao Martinovića.

Nastao je opšti metež i guranje u kojem je, pored poslanika Dveri i vladajuće koalicije, učestvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Jedan od poslanika SNS-a oteo je transparente poslanicima Dveri i pocepao ih.

Predsednica Maja Gojković rekla je da se sednica prekida, i zamolila poslanike da ne reaguju na, kako je rekla, “unapred pripremljene provokacije” Boška Obradovića.

Situacije se nakon nekoliko minuta smirila, i Obradović i Kostić su napustili salu.

4 KOMENTARA

  1. Kada nasilje nadvlada razum, ma ko i radi čega ga izazvao, tada se kaže zbogom pameti.Godinama javno gledamo,slušamo razne poslanike opozicije i pozicije koji su nasilnici ili ti prosto rečeno dno dna.Urušeni sistem ne može opstati, ni pod razno.Osnovno jeste, da institucije /tužilaštvo,sud/države postoje formalno i da političari ne odgovaraju, i to traje decenijama. Zato, u celom društvu poplava nasilja, bahatosti, nepoverenja je nadvladalo, te iole normalan građanin je u stalnom strahu od opšte bahatosti,nasilja,i večnoj apatiji.

  2. Reagovao kao čovek a ne kao političar . Znači i on priznaje da političari nisu ljudi !

  3. Vojsko, ne gledaj nemo ovu bruku, već uzmi stvari u svoje ruke i pohapsi svu bagru. VOJNI UDAR, vojna uprava godinu dana, pa tek onda izbori (kad već to nisi bila kadra 1991. da uradiš).

Comments are closed.