Han: “Vučiću nije jasno zašto bi ulazio u pregovore sa Kosovom posle odluke EU…”

1
Foto: Profimedia

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije jasno zašto bi bio motivisan da ulazi u pregovore sa Kosovom, nakon blokiranja pregovora o članstvu u EU Severnoj Makedoniji i Albaniji, tvrdi odlazeći komesar za proširenje EU Johanes Han.

U intervjuu za Fajnenšl tajms (FT), koji prenosi KoSSev, Han je naveo da mu je ovo predsednik Srbije rekao nakon što EU nije uspela da donese odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iako je većina članica bila za otvaranje pristupnih pregovora, sem Francuske koja je blokirala ovu odluku, koja mora biti doneta jednoglasno.

Han je, kako piše FT, izrazio frustraciju zato što je Pariz zaustavio otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom, čak i nakon što je postigla sporazum sa Grčkom o veoma osetljivom pitanju, promeni imena.

FT piše da je Han izjavio da je ovo pogazilo godine koje je Evropska komisija utrošila na uspostavljanje političkog okvira za postizanje sporazuma i poslala lošu poruku regionalnim liderima.

“Proces pristupanja je zasnovan na zaslugama i ako ne priznamo progres neće biti podsticaja za reforme”, rekao je Han.

Han je takođe pozdravio inicijativu Srbije, Albanije i Severne Makedonije za ukidanje ne-carinskih barijera u međusobnoj trgovini.

1 KOMENTAR

  1. Kada bi Srbija zaista bila najrazvijenija demokratska zemlja u regionu što je mogla biti nakon 2000., onda bi bilo smisla da se pregovara, da bi Srbija pokazala da je demokratska zemlja koja može da osigura ljudska prava svima, za razliku od Hrvatske, Mađarske, koje su već u EU, ali Srbija nije niti ekonomski dovoljno razvijena a niti postoje uslovi za demokratske izbore, i sve su lošiji ti uslovi, a SNS je odgovoran za to.

Comments are closed.