Han Dženg pozvao na izgradnju zajedničke budućnosti za celokupan život na Zemlji

0
Foto: CRI

Zamenik kineskog premijera Han Dženg pozvao je u ponedeljak sve zemlje da brzo ulože zajedničke napore na unapređivanje izgradnje zajedničke budućnosti za celokupan život na Zemlji. Han je svoj poziv uputio tokom video samita “Jedna planeta”, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

On je napomenuo da će Kina ove godine biti domaćin 15. sastanka Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (COP15) u Kunmingu i da će formulisati okvir biodiverziteta nakon 2020. godine kako bi se napravio plan za očuvanje biodiverziteta u narednih 10 godina. Han je rekao da bi sve strane trebalo da rade zajedno i brzo kako bi se osiguralo da konferencija postigne pozitivne rezultate.

Han je rekao da je Kina postigla izuzetna dostignuća u zaštiti životne sredine, povukavši crvenu liniju kada je reč o ekološkoj zaštiti, uspostavljajući sistem nacionalnih parkova i sprovodeći velike projekte za zaštitu biodiverziteta.

Kina će nastaviti da poboljšava kvalitet životne sredine i da gradi prelepu Kinu u skladu sa zahtevima visokokvalitetnog razvoja, dodao je on.

Samit “Jedna planeta” pokrenuli su Ujedinjene nacije, Svetska banka i Francuska 2017. godine, sa fokusom na globalnu klimu i upravljanje životnom sredinom. Samit je održan tri puta, a tema ovogodišnjeg samita bila je očuvanje biodiverziteta.