Hakerski rat: FBI tvrdi da Kinezi “provaljuju” u kompanije koje razvijaju lekove i vakcinu protiv kovida, Peking tvrdi da “nemaju razloga za tim”

0
Foto: Profimedia

Hakeri povezani s kineskom vladom provaljuju u organizacije koje se bave istraživanjem kovida-19, izjavili su američki zvaničnici i pozvali naučnike i zaposlene u javnom zdravstvu na oprez zbog moguće kibernetičke krađe podataka, prenosi CNBC.

Upozorenje su objavili FBI i američka agencija za kibernetičku bezbednost, ali ne navode detalje. Oni kažu da bi ustanove koje se bave vakcinama, lečenjem i testiranjem koronavirusa trebalo da preduzmu dodatne bezbednosne mere da bi zaštitile podatke i bile svesne potencijalne pretnje.

Takođe, navode da FBI istražuje digitalni upad u američke ustanove koje sprovode “kibernetski akteri” povezani sa zvaničnom Kinom.

Njih je, kako se navodi u izjavi, FBI nadzirao u “pokušaju da preko mreža i osoblja angaživanih na istraživanju kovida-19 identifikovanju i na ilegalan način dođu do intelektualnog vlasništva i zdravstvenih podataka o vakcinama, lečenju i testiranju”.

U izjavi se ne navode detalji o kojim se ustanovama radi, kao ni identitet hakera.

“Kineski pokušaji napada na ove sektore predstavljaju značajnu pretnju. Ova naša objava ima za cilj podizanje svesti istraživačkih institucija i američke javnosti i pružanje resursa i smernica onima koji mogu da budu mete, stoji u izjavi američke Agencije za kibernetičku bezbednost.

“Moguća krađa ovih podataka ugrožava isporuku bezbednih, delotvornih i efikasnih mogućnosti lečenja”, navedeno je.

Kinesko ministarstvo nije odgovorilo na zahtev da komentiše te navode, a zvanični Peking je odlučno odbacio sve optužbe.

“Odlučno se protivimo i borimo protiv svih vrsta sajber-napada. Vodeći smo u svetu kad je istraživanje lekova i vakcina protiv kovida-19 u pitanju. Nemoralno je optuživati Kinu glasinama i klevetama bez ikakvih dokaza, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian.

Urednik režimskog tabloida Global Tajmsa Hu Sijin, na Veibu je odbacio optužbe kao američki trik i otvaranje novog fronta za neutemeljene napade. Kaže kako će SAD još dugo optuživati Kinu za prikrivanje epidemije jer je ta optužba “u skladu s dugotrajnim iskrivljavanjem imidža Kine od strane SAD-a i zapadnog sveta”.

“Uslijediće razne nove optužbe”, uvjeren je Hu.

Vol strit žurnal i Njujork tajms ranije su objavili da FBI i informatički stručnjaci veruju da kineski hakeri pokušavaju da ukradu ispitivanja o razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Na pitanje o tim medijskim izveštajima američki predsednik Donald Tramp nije dao potvrdan odgovor, ali je rekao: “Šta još ima novog s Kinom? Što je tu novo? Recite mi. Nisam sreća s Kinom”, dodavši da se to “vrlo pomno prati”.

Istraživanja i podaci o novom koronavirusu su u poslednje vreme postali prioritet tajnih službi i hakera svih boja. Prošle nedelje je Rojters objavio test o kibernetičkom napadu struktura povezanih s Iranom na američku farmaceutsku kompaniju Gilead sajens, čiji se antivirusni lek remdesivir jedini do sada pokazao da pomaže obolelima od kovida-19.

Na meti hakera se u martu i aprilu našao i SZO.

Prošle nedelje su u zajedničkoj izjavi Sjedinjene Države i Britanija upozorile na porast kibernetičkih napada na zdravstvene stručnjake, tela i organizacije koji se bave ispitivanjima o koronavirusu, navodeći da su u to uključeni organizovani kriminalci “često povezani sa strukturama druge države”.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?