Hakerski napad na sistem za onlajn nastavu u Hrvatskoj: Problemi i sa Wi-Fi, neke škole još koriste žičani internet…

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Nakon što je jutros počela onlajn nastava u Hrvatskoj zbog situacije s koronavirusom, trenutno su u toku problemi zbog hakerskih napada.

Napad je prijavljen MUP-u, a nastava preko sistema AAI@EduHr trenutno nije moguća, objavio je CARNET.

“Nastava preko HRT3 i SPTV se izvodi uspešno, no sistem AAI@EduHr je trenutno pod kibernetičkim #DDOS napadom koji korisnicima uzrokuje poteškoće s pristupom određenim uslugama”, navodi se u saopštenju.

“Naši stručnjaci preduzimaju sve kako bi u najkraćem roku otklonili poteškoće. Napad je prijavljen nadležnom odeljenju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te su im dostavljeni svi podaci kako bi se i oni aktivno uključili u istragu. Izvinjavamo se se korisnicima, te molimo za strpljenje do ponovne uspostave pristupa svim uslugama”, poručili su iz CARNET-a.

Čelnik CARNET-a Goran Kezunović u razgovoru za Jutarnji list je rekao kako su se u CARNET-u, zajedno s MZO-om, za nastavu na daljinu pripremali protekle dve nedelje.

Svi CARNET-ovi delatnici, njih više od 160, bili su na neki način uključeni u pripremu i omogućavanje uslova za učenje na daljinu, od sistem-inženjera, programera i stručnjaka za razvoj e-usluga i mrežnih inženjera do agenata koji na CARNET-ovu Helpdesku primaju upite korisnika i odgovaraju na njih. Što bi se moglo pokazati najvećim problemom od danas, s obzirom na to da iz škola tvrde, na primer, kako CARNET tek sada radi projekat Wi-Fi mreže, a mnoge obrazovne ustanove još su na žičanom internetu.

Zaposleni u školama moraće u početku da dolaze na svoja radna mesta i otud onlajn komunicirati sa svojim razredom.

“S obzirom na to da se radi o izvanrednoj situaciji u kojoj svi nastavnici i učenici počinju da koriste alate za onlajn učenje, očekujemo da će biti potreban koji dan prilagođavanja i za korisnike, ali i za sisteme”, poručio je Kezunović.