Hakerka ukrala podatke više od 100 miliona Amerikanaca

0
Ilustracija: Profimedia

Hakerka Pejdž A Tompson optužena je za kompjutersku prevaru i zloupotrebu pošto je pristupila ličnim informacijama 106 miliona korisnika usluga banke Capital One, saopštila je banka u ponedeljak u trenutku kada su uhapsili osumnjičenu, prenosi Gardijan.

Krađa podataka uticala je na 100 miliona američkih građana, i šest miliona kanadskih.

Hakerka je pribavila informacije kreditnih ocena i stanja i brojeve socijalnog osiguranja od oko 140,000 korisnika, saopštili su iz banke. Oni će ponuditi besplatne usluge praćenja kredita onima koji su pogođeni incidentom.

Pejdž A Tompson, koja se na Tviteru predstavlja kao “erratic”, optužena je za kompjutersku prevaru i zloupotrebu pred Okružnim sudom SAD u Sijetlu. Tompsonova se pojavila na sudu ali naređeno je da ostane u pritvoru do saslušanja u četvrtak.

FBI je izvršio pretres Tompsonove kuće i zaplenio sve digitalne uređaje. U prvobitnoj istrazi pojavili su se fajlovi koji su upućivali na Capital One i “druge entitete koji su možda bili meta pokušaja ili stvarnih upada na mrežu”, kaže u FBI.

Banka Capital One, sa sedištem u Virdžiniji, saopštila je u ponedeljak da je ranjivost u svom sistemu otkrila 19. jula i momentalno je zatražio pomoć od izvršne vlasti.

Prema pritužbi FBI, neko je poslao imejl banci dva dana ranije obaveštavajući ih da su se procurili podaci pojavili na veb hosting sajtu GitHub.

Mesec dana ranije, navodi FBI, Tviter korisnik pod imenom “erratic” slao je Capital One banci direktne poruke upozoravajući ih o deljenju podataka banke, uključujući imena, datume rođenja i brojeve socijalnog osiguranja.

Iz Capital One javljaju da se sumnja da su informacije korišćenje za prevare, ali da će nastaviti istragu.