Gužve u saobraćaju, na trajektima i vozovima, rade kafići, spomenici..: Italija otvara granice za turiste

0
Foto: Profimedia

Italija danas otvara granice za evropske turiste posle mesec dana postepenog ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. “Zemlja se vraća u život”, rekao je ministar za regionalne poslove Frančesko Bočija, dok međunarodni avio saobraćaj kreće iz tri velika grada Rima, Milana i Napulja.

Od danas je ponovo moguće kretati se između 20 italijanskih regiona, od severa ka jugu, što su Italijani željno iščekivali.

Kako javlja agencija Ansa, ponovno otvaranje regiona je dovelo do saobraćajnih gužvi, posebno u Mesini, na Siciliji, gde se čeka na ukrcavanje na trajekte koji voze ka kopnu. Gužva je i na glavnoj železničkoj stanici u Milanu gde se putnici tiskaju da uđu u vozove nakon tri meseca obustave saobraćaja.

Saobraćanje vozova je redovno, rekao je ministar saobraćaja Paola De Mikeli koji je posetio stanicu Termini u Rimu kako bi proverio da li se poštuju zdravstvene mere.

Zabrana masovnih okupljanja i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom saobraćaju i dalje su na snazi, kao i mere držanja fizičke udaljenosti i merenja temperature na železničkim stanicama i aerodromima.

I dalje traumatizovana zbog 33.500 žrtava koronavirusa, Italija je početkom maja počela da postepeno ublažava mere izolacije.

Prodavnice, kafići i bašte su ponovo otvoreni, kao i većina spomenika i turističkih zanimljivosti poput Bazilike Svetog Petra i Koloseuma u Rimu, Pompeje, Tornja u Pizi, katedrala u Milanu i Firenci, Vatikanskih muzeja.

Predsednik Italije Serđo Matarela je juče upozorio da “zdravstvena kriza još nije završena” i pohvalio jedinstvo zemlje tokom pandemije. Pored Italije, i Španija, Grčka i Francuska nameravaju da pokrenu turistički sektor.

Međutim, Švajcarska i Austrija i dalje drže zatvorene granice prema Italiji iz straha od mogućeg novog talasa epidemije iz Lombardije, regiona koji je u jednom trenutku bio epicentar pandemije u Evropi.

Šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo će krajem nedelje imati niz susreta sa evropskim kolegama.

“Cilj je da svima pokažemo da je Italija spremna da prihvati strance” na bezbedan način, rekao je on.

Prema pisanju dnevnika Korijere dela sera, samo 40 od 1.200 hotela u Rimu je otvoreno, a samo desetak u Milanu.

Kad je reč o poljoprivrednom sektoru, pozdravljeno je otvaranje granica što će omogućiti ulazak u zemlju “oko 150.000 sezonskih radnika iz Rumunije, Poljske i Bugarske”, koji neće morati da idu u karantin.

(Beta)