“Guverneri radite nešto, ne pišite izveštaje. Novinari, bez glupih glasina. Narode, pripremi se…”

0
Foto: Beta (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija uspela da uspori širenje epidemije koronavirusa, ali da treba da bude spremna za brzi rast zaraze i pozvao Moskovljane da poštuju mere izolacije.

Rusija je do sada relativno lako pogođena epidemijom, sa 1.836 slučajeva zaraženih i svega devet preminulih, ali broj novozaraženih brzo raste, te su vlasti primorane da se pripreme, prenosi AP.

Putin je pozdravio danas proglašene mere ograničenog kretanja u Moskvi i upozorio da drugi regioni treba da se pripreme da preduzmu slične. Pozvao je Moskovljane da shvate izolaciju kao sredstvo u borbi protiv širenja koronavirusa.

“Tražim od Moskovljana i stanovnika regiona da shvate ove potrebne mere sa najvećom ozbiljnošću i potpunom odgovornošću”, rekao je Putin tokom video konferencije sa zvaničnicima prvog dana proglašenja mera ograničenog kretanja u Moskvi sa neodređenim trajanjem, prenosi Frans pres.

Naredio im je da stalno i objektivno informišu građane o stanju i da bi se borili protiv “provokacija, glupih glasina i zlonamernih spekulacija”.

Putin je naredio regionalnim guvernerima da praktično rade protiv širenja virusa, a ne da se zadovollje “parčićima papira i izveštajima”.

Pozvao je zvaničnike da povećaju broj kreveta u bolnicima, da postave dodatne centre za testiranje i da formiraju rezervu respiratora i lekova. On je takođe naložio da se kontroliše pomoć koja se pruža starijim osobama.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je stanovnicima da od danas ostanu kod kuće osim ako rade u “primarnim sektorima”. Stanovnicima je dozvoljeno da izlaze samo ako je neophodno, da kupe hranu i lekove u obližnjim prodavnicama i apotekama i u neposrednoj blizini prošetaju pse.

Ruski premijer Mihail Mišustin naložio je danas regionalnim guvernerima širom zemlje da naprave planove mera ograničenog kretanja, kakve su već na snazi u Moskvi.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus