Gutereš zatražio hitnu finansijsku pomoć za UN: „Treba nam 15 milijardi dolara da bismo pomogli najsiromašnijima“

0
(Beta/Rick Bajornas/UN Photo via AP)

(Beta) – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je danas od bogatih zemalja na virtuelnom sastanku hitnu „finansijsku injekciju“ od 15 milijardi dolara za kupovinu i distribuciju buduće vakcine protiv koronavirusa najsiromašnijim zemljama.

Mehanizam međunarodne saradnje uspostavljen je pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kako razvijene zemlje ne bi imale monopol nad lečenjem, testovima i budućim vakcinama protiv koronavirusa.

Taj mehanizam (ACT-Accelerator) za sada je dobio 3 od 38 milijardi dolara koji je neophodno za finansiranje dve milijarde doza vakcina, 245 miliona terapija i 500 miliona testova do kraja 2021. godine.

SAD i Evropska unija (EU) su unapred naručile za sebe više od dve milijarde doza vakcine kod raznih proizvođača i njima će stići prve isporuke.

Nemačka je danas najavila finansiranje mehanizma sa oko 100 miliona evra od već obećanih 675 miliona evra, a Velika Britanija je najavila da će izdvojiti do 250 miliona funti.

Gutereš je ponovio da vakcina treba da bude „svetsko javno dobro“.

Prema poslednjem bilansu, u svetu su od koronavirusa preminule 1.012.093 osobe, a zaraženo je 33 miliona i 719.740 ljudi.