Gugl otpustio radnike zbog organizovanja sindikata: “Mešali su se u stvari koje ih se ne tiču”

0
Foto: Profimedia

Gugl je otpustio četvoro zaposlenih koji su bili aktivni u organizovanju sindikata u kompaniji, tvrdi Njujork tajms.

Kancelarija za bezbednost i istrage kompanije Gugl poslao je dopis svim radnicima, u kojima ih obaveštavaju da je kompanija otpustila četiri zaposlena “zbog jasnih kršenja pravila o bezbednosti podataka”. Džen Kajzer, portparolka Gugla, potvrdila je medijima da je četvoro radnika dobilo otkaz, ali je odbila da objavi razloge.

Očekuje se da će ovi otkazi pogoršati već napete odnose između Guglovog rukovodstva i glasne grupe zaposlenih, koji su protestovali zbog postupanja kompanije oko afere seksualnih uznemiravanja i oko ugovora, ali i oko saradnje s Ministarstvom odbrane, saveznim agencijama i kineskom vladom, piše Njujork tajms.

Zategnuti odnosi počeli su kada je Gugl napustio svoju dugogodišnju radnu praksu u kojoj se zaposleni podstiču da jasno izraze svoje stavove i mišljenja oko poslovanja kompanije. Kompanija je nedavno obustavila, inače, redovan niz sastanaka tokom kojih su radnici mogli da postavljaju pitanja višim rukovodiocima i počela je da sarađuje s firmom koja se bavi sprečavanjem organizovanja sindikata.

U dopisu zaposlenima Gugl je saopštio da su otpušteni radnici više puta tražili, gledali i distribuisali informacije “izvan okvira svojih poslova”. Jedan od zaposlenih primao je obaveštenja o radu i poziciji drugih zaposlenih bez njihovog znanja ili pristanka, piše u dopisu.