“Gugl i Fejsbuk žele da budu operativni sistemi naših života, a kazna od pet milijardi dolara za njih je kikiriki”

0
Foto: Profimedia

Vesti o tome da će Fejsbuk morati da plati kaznu od čak pet milijardi dolara zbog kršenja određenih pravila u vezi sa privatnošću ili bezbednošću podataka, obišle su svet. Međutim, Gardijan piše o tome da će ta kazna malo promeniti, iako se Fejsbuk obavezao da će poboljšati politiku poslovanja sa bezbednošću podataka.

Fejsbuk je objavio da je u drugom kvartalu 2019. godine zaradio 16,9 milijardi dolara, što je rast od 28 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

Gardijan je izračunao da Fejsbuk tu “najveću kaznu” u istoriji može isplati već posle 27 dana poslovanja.

Britanski magazin piše o tome da Guglova matična kompanija “Alfabet” i Fejsbuk neprestano rastu i da nikakav skandal, greška, saslušanje ili bilo kakva druga vrsta neprijatnosti, to ne mogu da spreče i promene.

Takođe, kolumnista Gardijana ističe da je način “borbe” protiv te dve kompanije pogrešna, kao i poređenje da su danas informacije kao nekada nafta.

“To je pogrešno poređenje jer ništa što je čovek ikada stvorio nije moglo da dopre do 2,4 milijarde ljudi kao što se to događa sa proizvodima Fejsbuka i Gugla”, pišu Britanci.

Rohit Čopra, jedan od komesara koji se zalagao da se sa Fejsbukom ne pravi nagodba, već da kompanija izađe pred sud, smatra da je ovakva situacija poklon za kompaniju.

“Oni su bili dužni da poštuju sporazum o funkcionisanju i pravilnik o zaštiti ličnih informacija. Nisu to uradili, a napravljena je nagodba koja je za njih kao kikiriki. Time su dobili imunitet za sve što su radili od 2012. do trenutka u kojem isplate kaznu”, rekao je Čopra.

Gardijan zaključuje da je jedino rešenje za regulaciju funkcionisanja Gugla i Fejsbuka koje će biti onoliko radikalne, koliko te kompanije “čvrsto drže naše umove i novčanike”.