Gubi li Prirodnjački muzej u Beogradu status ustanove kulture: “Ministarstvo jasno dalo do znanja da neće biti izmeštanja…”

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/MO)

(Beta) – Zamenik direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogadu Boris Ivančević izjavio je danas, posle sastanka s ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković “da je Ministarstvo jasno dalo do znanja da neće biti izmeštanja Prirodnjačkog muzeja” i da “neće biti nikakvog pripajanja tog muzeja sa drugim institucijama”.

“Prirodnjački muzej ce ostati kao matični za prirodno-kulturnu baštinu”, rekao je Ivančević novinarima pred Muzejom, i dodao da je to “veliki korak nakon perioda neizvesnosti”.

Ivančević je rekao da je “glavni problem muzeja to što nema zgradu”, ali nova bi bila “izuzetno skupa investicija… kao kada bi se gradila bolnica”.

Prethodnih dana je bilo vesti da su pripreme za prevođenje Prirodnjačkog muzeja u status radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije uveliko odmakle u Ministarstvu za kulturu i informisanje, bez konsultacija sa rukovodstvom i zaposlenima muzeja, povodom čega je reagovalo i više nevladinih organizacija iz sektora zaštite životne sredine.

Takođe, i Prirodnjački muzej je juče saopštio da ova ustanova uskoro gubi svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije.