GSK i Sanofi započinju testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima: Rezultati ispitivanja do kraja 2020. godine

0
Foto: Profimedia

Najveći svetski proizvođači vakcina trebalo bi da započnu testiranje svoje vakcine protiv kovida-19 na ljudima u Sjedinjenim Državama, nakon obećavajućih rezultata u ranim fazama istraživanja, piše Gardijan.

GlaxoSmithKline, najveći proizvođač vakcina na svetu i francuska farmaceutska kuća Sanofi udružili su snage u aprilu na stvaranju vakcine i efikasnog odgovora na pandemiju.

Vakcina koju razvija GSK u Londonu i Sanofi u Parizu kombinuje postojeću tehnologiju koju Sanofi koristi za pravljenje vakcine protiv gripa, zajedno sa dodatkom iz GSK, poznatim kao adjuvant ili pomoćno sredstvo, koje može da se meša s vakcinom da bi izazvalo jaču imunološku reakciju.

Kompanije su saopštile da je kliničko ispitivanje, koje uključuje 440 zdravih odraslih pojedinaca u SAD, osmišljeno tako da testira bezbednost, tolerantnost i imunološki odgovor vakcine, i nada se da će prvi rezultati biti dobijeni početkom decembra 2020. godine.

Faza 3 ispitivanja mogla bi da počne pre kraja godine, što bi podrazumevalo davanje vakcine hiljadama ljudi, a ako bi bilo uspešno, GSK i Sanofi bi zatražili regulatorno odobrenje u prvoj polovini 2021. godine.

Zajedno, dve farmaceutske kompanije imaju najveće kapacitete za proizvodnju vakcina na svetu i povećavaju proizvodnju tako da ciljaju na proizvodnju milijarde doza u 2021. godine. Početak kliničke studije bio je “važan korak” ka potencijalnoj vakcini koja bi mogla da pomogne u pobedi nad kovidom-19, rekao je Tomas Triumf, globalni šef Sanofija.

Dve kompanije su u julu najavile planove da saradjuju sa američkom vladom za proizvodnju 100 miliona doza vakcina, uz opciju da vlada nabavi do 500 miliona dodatnih doza u budućnosti.

Britanska vlada se dogovorila da će kupiti do 60 miliona doza vakcina.

(Beta)