Gruevski priveden u Budimpešti, sud odbio da ga izruči Severnoj Makedoniji

0
Foto: Tanjug-AP

Sud u Budimpešti odbio je zahtev Severne Makedonije za ekstradiciju bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji u Mađarskoj uživa politički azil i koji je jutros priveden.

Kako su preneli makedonski mediji, kao razlog za odbijanje zahteva navodi se da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju.

Bivši makedonski premijer je, kako se navodi, jutros uhapšen na osnovu zahteva za ekstradiciju i sa lisicama na rukama priveden u sud u Budimpešti u pratnji dva muškarca u civilu, pripadnika mađarske službe bezbednosti ili policije.

Mediji su objavili snimak i fotografije kako Gruevskog sa kapom i naočarima i kaputom prebačenim preko ruku koje drži ispred sebe, dovode u sudnicu.

Ministarstvo pravde Severne Makedonije prvo je podnelo zahtev za ekstradiciju Gruevskog da bi odležao dvogodišnju kaznu zatvora, a kasnije i zbog sumnji da je organizator nasilja u makedonskom parlamentu 27. aprila 2017.

Protiv bivšeg premijera u Skoplju se vodi nekoliko sudskih postupaka, kao i nekoliko istraga za krivična dela koja je počinio dok je bio na vlasti. Da bi izbegao služenje zatvorske kazne u novembru prošle godine, Gruevski je pobegao iz Skoplja u Budimpeštu, gde je u kratkom roku dobio poltički azil.