“Grip ne mogu da zaustave beli luk, jedna rakijica, čajevi, topli napici… sve to su mere koje idu nakon vakcinacije”: Dr Predrag Kon u novom Nedeljniku

0
Foto: Igor Pavićević

“Gripozan sam”, “Možda je grip”, “Samo da ne zakačim grip” neke su od poznatih fraza koje čujemo u ovo doba godine I to je povod za intervju sa dr Predragom Konom, jednim od naših najistaknutijih epidemiologa i stručnjaka za grip iz Gradskog zavoda za javno zdravlj koji je napisao knjigu “Grip” sa epidemiologom profesorom dr Zoranom Radovanovićem.

Šta je prevencija protiv gripa i koliko “radi” beli luk, “popijem ujutru jednu rakijicu”, “citrusno voće” i slični saveti i narodna verovanja, dr Kon kaže:

“To ne može da zaustavi grip. Ne mogu da kažem da je ta jedna rakija loša, ali štiti lokalno, u tom trenutku, i ako tada ima virusa zaista će da spreči umnožavanje. Ako neko pije ceo dan, verovatno će ga zaštititi (smeh). Čajevi, topli napici, vođenje računa o prohodnosti disajnih puteva i higijena, korišćenje papirnih maramica, vođenje računa o prenošenju u čemu su ruke veoma bitne, kao i kašljanje i kijanje jer virus ide do metar i po… Sve to stoji. Može i stavljanje maski i vidim da se to probija polako kod nas, samo se sad dešava obrnuto — da nose ovi što su zdravi, a treba obrnuto. Ali sve to su mere koje idu nakon vakcinacije”.

On je istakao i da je “zabluda je da vakcina protiv gripa izaziva bilo kakvo oboljenje jer u njoj nema ničeg živog, nema virusa”.

CEO INTERVJU U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 31. OKTOBRA ILI NA NOVINARNICA.NET.