“Grgljanje” kao metoda za utvrđivanje korona virusa

0
Foto: Profimedia

Bečki tim istraživača sa Instituta za istraživanje i molekularnu patologiju na čelu sa Johanesom Cuberom razvio je novu alternativnu metodu uzimanja uzorka „grgljanjem“, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu, prenosi Danas.

Testovi su pokazali da je nova metoda takođe pouzdana. Grgljanjem rastvora oko jednog minuta dovoljno je da se dobije uzorak iz kog testovi mogu da dokažu korona virus.

Cilj je da se istraživanje i razvoj usmere u pravcu „pametnih testova“.

„Metoda grgljanja“ otvara nove mogućnosti za uzimanje proba. Tako, na primer, uzorci mogu da se uzmu kod kuće.

Verovatno će biti izvodljivo da se dobije bočica sa neophodnim sastojcima i da se posle grgljanja uzorak zapakuje i pošalje u sabirno mesto odakle se prosleđuje u laboratoriju na ispitivanje.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju, jeste da prilikom grgljanja mogu da se stvore aerosoli (sitne kapi), kroz koje virus potencijalno može da se prenosi.

„To znači da ne bi trebalo da se grglja na poslu pored kolege, već kad ste sami kod kuće“, kaže molekularni biolog Mihael Vagner.

Osobe sa eksponiranim profesijama moći će nakon izvesnog vremena da svoje kodirane uzorke sami donesu na testiranje.

„Svako ko može da grglja, može da uzme sam uzorak. To važi i za decu, a za njih je uzimanje uzorka iz nosa i grla posebno neprijatno. Ovo nije neka astronomska nauka, ali je važna dopuna pre svega za redovna testiranja, kada se susrećemo sa negodovanjem i preprekama“, objasnio je Vagner.