Grenel će narednih nedelja otići s funkcije ambasadora SAD u Berlinu: U čemu je stvar?

0
Beta - AP Photo/Darko Vojinovic

Prema informacijama nemačke novinske agencije DPA, Ričard Grenel (53) će narednih nedelja otići s funkcije ambasadora SAD u Berlinu, što agencija povezuje s predsedničkim izborima u SAD 3. novembra, prenosi danas Dojče vele. Američki diplomata ostaće specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova, potvrdio je njegov portparol Dik Kastin.

“Grenel se raduje sledećoj raspravi o dijalogu (Beograda i Prištine) čim bude utvrdjen sastav vlade (Kosova)”, rekao je Kastin za Radio Slobodna Evropa.

Grenel je potom to potvrdio na Tviteru, prenoseći objavu novinara Dejli vajera Rajana Savedre s vešću o njegovom povlačenju s mesta ambasadora u Berlinu, uz komentar “tačno”.

Očekuje se da će njegov posao u Berlinu privremeno obavljati Robin Kuinvil, koja je od jula 2018. Grenelova zamenica.

Predsednik SAD Donald Tramp je Grenela u februaru iznenada vratio u Vašington time što ga je imenovao da privremeno preuzme funkciju koordinatora svih tajnih službi, prenosi Dojče vele.

Dotadašnji kooridnator Džozef Megvajer je bio izgubio poverenje predsednika i podneo ostavku. Privremeno rešenje je moralo brzo da se nadje, a u četvrtak je Senat američkog Kongresa potvrdio imenovanje kongresmena Džona Retklifa za stalnog koordinator 17 tajnih službi SAD, te će se u utorak, kada on položi zakletvu, završiti Grenelov tromesečni privremeni mandat na toj funkciji.

Nije iznenađenje da Grenel sada želi da napusti mesto ambasadora u Berlinu. On je u februaru doduše saopštio da želi da ostane ambasador, međutim dve nedelje kasnije, internet portal “The Daily Wire” je izvestio da je Grenel obavestio Belu kuću o nameri da podnese ostavku, ali tada ni Bela kuća ni ambasada u Berlinu nisu zvanično potvrdile ovu vest.

Američka ambasada ni sada ne navodi ništa o budućim planovima Grenela.

U petak, posle potvrde Retklifa kao novog koordinatora u Vašingtonu, Ambasada u Berlinu je saopštila da je Grenel na funkciji vršioca dužnosti koordinatora tajnih službi SAD, zastupao politiku SAD imajući u vidu Nemačku.

U izveštaju se ne navodi ništa o tome da li će Grenel ostati specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova.

Grenel važi za čoveka krajnje lojalnog Trampu, navodi Dojče vele.

(Beta)