Gradske vlasti Mineapolisa najavile da će policija biti „rasformirana“

0
Foto Profimedia

Policija u Mineapolisu biće „rasformirana“, najavile su vlasti američkog grada u kojem je ubijen Afroamerikanac Džordž Flojd tokom policijskog hapšenja.

„Zalažemo se za raspuštanje policijske službe za kakvu znamo u gradu Mineapolisu“, rekla je za Si-En-En (CNN) predsednica Gradskog saveta Liza Bender.

Ona je rekla da će vlasti, zajedno sa lokalnim stanovništvom, formirati „novi model javne bezbednosti koji zaista osigurava bezbednost svih ljudi“.

Bender je rekla da namerava da sredstva namenjena gradskoj policiji preusmeri na projekte koji će se zasnivati na lokalnoj zajednici.

Gradski odbor takođe razmatra načine da se zameni postojeća policija, rekla je Bender, navodeći da nije reč o „kratkoročnom projektu“.

Večina članova Gradskog saveta podržava ideju da se policija rasformira, a da je zameni ono što su opisali kao model za javnu bezbednost zasnovan na lokalnoj zajednici.

Ubistvo Flojda izazvalo je proteste protiv rasizma u zemlji i svetu, a mnogi demonstranti zahtevaju i da se ukine finasiranje gradskih policijskih službi.

(Beta)