Gradonačelnik Petrinje: “Ovde više niko nije normalan, jutros se opet jako osetio potres”

0
(BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/MO)

(Beta) – Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se jutrošnji zemljotres u Petrinji jako osetio, da su građani na rubu ljudskih mogućnosti i da je osnovni problem smeštaj.

“Ovo je bio udarac na sve ono što nije teško udariti, jer i puno manji udari će doneti dodatne štete. Svi ljudi koji se kreću centrom, imaćemo problem ako im padne na glavu cigla, crep… Noći su nam traumatizovane, bez sna, neizvesnosti, budućnost u kojoj hitno moramo naći rešenje”, ispričao je Dumbović za regionalnu N1 televiziju.

On je naglasio da su građani na rubu strpljivosti i ljudskih mogućnosti normalnog čoveka.

“Danas u Petrinji niko više nije normalan”, rekao je gradonačelnik grada koji je teško stradao prošlog utorka u razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru.

Samo dan ranije, isto područje pogodio je jak zemljotres jačine 5.0 po Rihteru, a tlo ne prestaje da podrhtava. Poslednji jači potres s epicentrom kod Petrinje zabeležen je jutros, a njegova jačina bila je 4.2 o Rihteru.

Dumbović je rekao da je trenutno osnovni problem smeštaj, jer je stiglo dovoljno hrane i robe.

Na području Petrinje, Gline, Siska i okolih sela, najteže stradalih zemljotresu, nalaze se brojne službe i volonteri koji pomažu građanima, pre svega u saniranju razrušenih objekata. Dosad je prijavljena šteta na više od 13.200 objekata.

U razornom potresu je prošlog utorka pogodio područje Banovine, poginulo je sedam osoba, a 27 ih je povređeno.

Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće. 

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!