Gradonačelnik Beograda: Došlo je do značajnog pada parametara zagađenja, manji su u odnosu na prethodne vrednosti…”

2
BETAPHOTO/ANA SLOVIC/MO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je došlo do “značajnog pada parametara zagađenja, koji trenutno iznose 54 mikrograma po kubnom metru”, i naglasio da je to “značajno manje u odnosu na prethodne vrednosti”, preneo je N1.

“Međutim, naglašavam da su vremenski uslovi ključni faktor zagađenja, odnosno globalnih klimatskih promena”, rekao je Radojičić za Jutarnji program RTS, uključujući se u program ispred merne stanice u Ulici despota Stefana.

Radojičić je rekao kako bi svi svetski gradovi veličine Beograda “ukoliko bi ih zadesili ovakvi vremenski uslovi kao što je to bio slučaj prethodnih dana u Beogradu, suočili sa istim problemom”.

“Došlo je do toplotne inverzije, odnosno manje kubikaže vazduha u kojoj se kreću štetne čestice i to je razlog trenutnog stanja. Sve to ne znači da ne treba da se bavimo uzročnicima i da ih ne treba smanjivati”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da je Grad Beograd do sada ugasio više od 1.200 kotlarnica “i na taj način redukovao zagađenje, a preostalo je da se ugasi tridesetak”, prenela je Služba za informisanje gradske uprave.

2 KOMENTARA

Comments are closed.