Građani Zvezdare se žalili na smrad plastike u vazduhu, da li je to zbog zapaljene deponije u Vinči?

0
Foto: Printsceen Twitter

Stanovnici Zvezdare žalili su se juče na neprijanat miris koji podseća na spaljenju plastiku ili gumu zbog čega je nekima bilo otežano disanje. Na društvenim mrežama objavljene su fotografije zapaljene deponije u Vinči pa se sumnja da je upravo to uzrok neprijatnog mirisa i povećanog zagađenja vazduha.

Inicijativa Ne davimo Beograd u saopštenju navodi navodi da je sinoć ceo Beograd ponovo mogao da vidi i oseti dim u vazduhu.

“Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih službi da prestanu da ćute i podele informacije koje su od značaja za zdravlje građana Beograda. Posebno u situaciji vanredne opasnosti kakva je bila juče dok je gorela deponija u Vinči”, navodi se u saopštenju.

“Brojni građani obratili su nam se i žalili na neprijatan miris spaljene plastike ili gume. Pored neprijatnog mirisa, mnogi su nam rekli da imaju problema s disanjem. Uprkos vanrednoj situaciji, nije bilo nikakve reakcije nadležnih službi. Putem društvenih mreža saznali smo da je najverovatniji izvor najnovijeg zagađenja vazduha požar na deponiji u Vinči. Spaljivanje otpada poput plastike oslobađa opasna jedinjenja koja izazivaju kancer u vazduh (npr. dioksin i furan), a grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje i izmeri njihovu koncentraciju”, precizira se u saopštenju.

“Iako su gradske vlasti svesne ovog problema, umesto konkretnog rešenja oni nude umanjivanje problema i lažna obećanja. Njihova genijalna ideja za rešenje požara je još spaljivanja otpada! Sanacija deponije je neophodna, ali izgradnja spalionice, koja će koštati preko milijardu i sto miliona evra, sigurno nije”, zaključuje se u saopštenju.