Građani se razišli na molbu poslanika DPS-a: Završen protest ispred crnogorske Skupštine, najavljena nova okupljanja za “dan, dva”

0
(Beta/AP Photo/Risto Bozovic)

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore danas oko 17 časova ponovo se okupila grupa građana koja je skandirala “izdaja, izdaja”, a koja se i ranije danas okupila zbog protesta protiv najavljenih izmena Zakona o slobodi veroispovesti.

Okupljeni su koristili neprimerene reči, najviše na račun potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, prenose Vijesti.

Okupljeni građani su počeli da se razilaze oko 21 čas, tek nakon molbe potpredsednika DPS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore Dušana Markovića.

On im je poručio da se “vide ponovo sutra ili prekosutra”.

Njima su se prethodno oko 19 časova obratili takođe poslanici DPS-a Andrija Nikolić, Aleksandra Vuković, Suzana Pribilović…

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je ranije danas rekao da ako vlast “zloupotrebama” omogući kvorum da će preduzeti “konkretne korake”.

Protest je završen oko 14.15 časova, kada su građani polako počeli da se razilaze.

“Naši zahtevi ostaju isti i opet ćemo se okupiti ako bude potrebe”, rekao je Peđa Vušurović okupljenima.

On je istakao je “da će se danas ili koji dan kasnije teritorija Crne Gore smanjiti”, jer će, kako je rekao , “sakralni objekti pripasti drugoj državi”.

“Samo se setite kako će jednoga dana, kad ovo danas bude ona ogoljena strana istorije, kad nam za koji dan predaju crnogorske svetinje, naše kulturno i sakralno blago, pokisli biti Aleksa i njegovih 40 poslanika”, rekao je Vušurović.

On je premijera Zdravka Krivokapića nazvao “profesorom svetoslavlja” i rekao da on sada predaje “crnogorske svetinje i kulturno blago Srbiji i njenoj crkvi, nazvavši to predavanje izdajom”.

Jedan deo građana je zapalio nekoliko baklji i dimnih bombi.

Kolone automobila sa crnogorskim državnim obeležjima krenule su ranije jutros ka Podgorici iz više crnogorskih gradova, na protest koji je počeo u 12 časova.

Ispred parlamenta je bio prisutan manji broj policajaca, a okupljene su na početku protesta pozdravili poslanici DPS-a, SD-a i poslanik Liberalne partije Andrija Popović. Oni su nakon 13 sati ponovo izašli ispred zgrade parlamenta, gde su pozdravljeni ovacijama. 

Sa ozvučenja je poslat poziv da se poštuje distanca, a ispred Skupštine je proglašen minut ćutanja.

“Ovo nije politički skup, već skup građana Crne Gore”, poručeno je sa protesta.

“Mi se danas delimo na antifašiste i fašiste, na sekularne i klerikalne, odane i prodane”, rekao je Nemanja Batrićević. Poručio je da “počinje izdaja” i da se kulturno dobro predaje državi Srbiji.

“Zalud pereš ruke, Žarko Rakčeviću. Džabe se kriješ pod apostolske skute, Filipe Adžiću. Ta se ljaga sa imena više nikad skinuti ne da”, istakao je je Batrićević nakon čega su usledili povici “izdaja, izdaja”.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nedavno je apelovao je na građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da “svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mere”.

Sekulović je dodao da kršenje zakona treba sankcionisati, ali da poziva da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović juče je takođe ukazao da su zbog aktuelne epidemije koronavirusa zabranjeni skupovi i apelovao da ne bude kršenja mera.

“Pozivam nadležne organe da sve protekne mirno i dostojanstveno, ali da se držimo onoga što je slovo zakona”, rekao je on.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500