“Govorio nam je da svaka žena mora da ima tajnu. Ako nema, onda nije žena…”: Nastavak priče o traumatičnim iskustvima u Aleksićevoj školi glume

0
Screenshot YouTube

Nakon što je mlada glumica Milena Radulović otkrila detalje o svojim traumatičnim iskustvima u školi glume Mike Aleksića, o tome su počele da govore i druge mlade glumice, a pored Milene, Aleksića su za seksualno uznemiravanje optužile i druge, anonimne devojke.

“Svaka žena mora da ima jednu tajnu. Ako nema tajnu, nije žena – tako nam je govorio. Tek mnogo kasnije videle smo da je to bio njegov igrokaz, priprema terena za užase koji su usledili”, ispričale su devojke policajcima.

Pravila u njegovoj školi glume nisu bila tajna, ali su bila surova.

Prvo pravilo je bilo, kaže Milena Radulović, “blago niščima duhom, njihovo je carsko nebesko”. Drugo, “ne ljutim se ja što vi mene lažete, nego što vi mislite da ja vama verujem”. Kada bi ga neko slagao, dobijao je zadatak da 1.500 ili 2.000 puta napiše u svesku to prekršeno pravilo.

Treće pravilo je bilo “u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja”, četvrto “u grupi nema zaljubljivanja, jer to kvari prijateljstvo”, a peto “u grupi se navija za OFK Beograd”. Šesto pravilo se odnosilo na kašnjenje. “Niko se u gaće nije usr’o što mu je nužnik daleko, no što je kasno krenuo”, govorio je Aleksić, kako kaže Milena Radulović.

Razumela je kazne, kaže, kada je bila kriva i prihvatala ih je. Ipak, osećala se neprijatno kada ih je, kako tvrdi, stavljao na stub srama samo zato što imaju mišljenje koje se ne podudara s njegovim.

“Bio je surov kada kažete nešto što nije po njegovom. Toga dana biste bili na tapetu. Kod Miroslava Aleksića je bilo mnogo surovije nego na bilo kojem treningu ili času na kojem sam ikada bila”, priča Milena Radulović.

Prema njenim rečima, Aleksić bi stalno govorio: “Ja ovde nikoga nisam zvao! Ti meni, sine, ne trebaš, ja tebi trebam!”. Deca bi se zatim vezivala za drugare, išli su na izlete i vašare, pa bi im napuštanje grupe teško padalo.

Aleksić je na časovima govorio i o seksu.

“Tema seksa i erogenih zona, vežbi gde se vršnjaci zbližavaju i dodiruju… Priča o seksualnosti je bila prisutna kad smo imali 13-14 godina. Pitao nas je javno te stvari, a nasamo nas je pitao da li imamo seks, da li nam prija i govorio da je seks bitan zbog zdravlja. Tada nam je delovalo da je to pedagoški. Pitao je sve, pa zato nismo mislili da je nešto neprirodno”, objašnjava mlada glumica.