“Govorimo o ljudima sa simptomima. To dajemo kao dnevni broj…”: Turska pod optužbama za prikrivanje broja zaraženih koronavirusom

0
Beta - AP Photo/Yasin Akgul

(Beta) – Turska vlada optužena je za prikrivanje realnog stanja u epidemiji koronavirusa nakon što je ministar zdravlja Fahretin Koča otkrio da zvanični dnevni podaci predstavljaju samo pacijente sa simptomima, a ne sve pozitivne slučajeve.

Koča je tokom konferencije za novinare priznao da Turska od 29. jula izveštava o broju pacijenata koji su zbrinuti u bolnicama ili su kod svojih kuća, dok u zvanične brojeve nisu uračunati asimptomatski pozitivni slučajevi.

“Govorimo o ljudima sa simptomima. To dajemo kao dnevni broj pacijenata”, rekao je on novinarima.

Ovo je izazvalo burne reakcije turskog stanovništva, pre svega na društvenim mrežama. Ljudi su pozvali vladu da saopšti kakvo je stvarno stanje sa širenjem zaraze u Turskoj.

Ministrovo priznanje usledilo je nakon što je opozicioni poslanik Murat Emir rekao da je stvarni broj novozaraženih u Turskoj svakog dana 19 puta veći od podataka koje saopštava vlada.

“Vlada se bori protiv brojki, umesto da se bori protiv širenja zaraze”, rekao je Emir.

Tursko lekarsko udruženje, koje mesecima optužuje vladu da ne prijavljuje slučajeve, pozvalo je na transparentnost.

Grupa je ispitivala podatke koji je objavljuju na dnevnom nivou nakon što je vlada od 29. jula počela da objavljuje podatke o “pacijentima”, a ne o “slučajevima”.

Juče je prijavljen 1.391 novi “pacijent” zaražen korona virusom i 65 smrtnih slučajeva.

Zvanično, od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo 318.000 ljudi, a umrlo je 8.195.

Stručnjaci kažu da je nepoklapanje stvarnog i zvaničnog broja problem u svim zemljama s tim što je negde to zbog ograničenog testiranja, a negde vlade namerno lažiraju brojeve.