“Ne mogu da zamislim ABA ligu bez Zvezde, ali ne mogu to ni da isključim”: Čović o napuštanju regionalnog takmičenja

2
Profimedia

Košarkaši Crvene Zvezde danas nisu otputovali u Podgoricu na meč ABA lige protiv Budućnosti. Predsednik kluba Nebojša Čović objasnio je detalje zašto su igrači napustili avion, ali i šta se sve dešavalo uoči ovog meča.

“Trebalo je da odletimo sinoć, odložili smo zbog svih događaja u Crnoj Gori koje smo videli i u medijima. Nismo želeli da učestvujemo u tome, stigao je dopis Budućnosti gde su obavestili da su svi gledaoci identifikovani i da bilo ko što bi neko napravio, snosiće ličnu odgovornost. Procenite sami šta to znači. Karta za Zvezdine navijače nije obezbeđena što je nažalost praksa. Noćas je, odnosno jutros. Na dopis od ABA lige nismo dobili odgovor, pošto je predsednik u Valensiji na kvalifikacionom turniru Evrolige za juniore. Ni jutros nismo dobili odgovor na dopis predsedništvu. Tražili smo novu bezbednosnu procenu koju smo dobili u 9.51, ona je poslata i direktoru ABA lige. U zaključku ona kaže: “Zbog svega navedenog, mišljenja smo da gostovanje Zvezde u Podgorici predstavlja realan rizik i predstavlja ugroženost”. Država nam nije naredila da ne idemo, nama koji smo u upravi bilo je da ocenimo. Mogli smo jutros da otputujemo, a niko nije ulazio u avion. Te priče su netačne”, rekao je Čović.

On je dodao da “nije lako i nije veliki problem zaključiti koliko Zvezda u ovakvim situacijama može da bude izmanipulisana politički”.

“Čim smo primetili šta se događa, a poučeni šta smo prošli u aprilu ove godine, stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima čiji je zadatak da procene bezbednost što je slučaj pred naše svako putovanje. Ne da bismo se pokrivali državom, ili da nam neko iz države naređuje što su neki insinuirali, a stupili smo u kontakt i sa predsednikom ABA lige. Tog 28.12. smo mu poslali dopis sa svim rizicima i tada smo imali prvu procenu bezbednosne situacije koju ne mogu da prezentujem celu ali evo rečenice: “Ne može se isključiti mogućnost eventualnih incidenata na nacionalnoj osnovi, meta napada mogu biti i simpatizeri Crvene zvezde, bez obzira da li su to i državljani Crne Gore”. Delom te procene smo upoznali ABA ligu jer smo očekivali podršku. Pre mesec dana je trebalo da se igra Barselona – Real Madrid kada su u Barseloni bili neredi. U roku od sat su pomerili utakmicu u dogovoru klubova i nije bilo problema, naša procena je takođe bila dobronamerna. Predložili smo da se utakmice pomeri iako je odgovaralo Zvezdi da se igra danas, sportski. Jedan od razloga je zgusnut raspored”, rekao je Čović.

Zatim je predsednik Zvezde nastavio:

“Predložili smo 24. februar, a Budućnost igra samo ABA ligu tako da bismo prihvatili i drugi termin. Razmišljali smo i da li se ugrožava regularnost lige – ne ugrožava se. Ovakvi događaji su viša sila i sve što se događa u Crnoj Gori”, prenosi “Blic“.

On je rekao da nisu dobili nikakav odgovor predsedništva ABA lige.

“Ovo je nesvakidašnji slučaj gde imamo procene sa dve strane. Mi smo tek danas oko 12.30 dobili crnogorsko garantovanje bezbednosti u šta ne možemo da verujemo. Budućnost bi učinila sve da utakmica prođe u regularnom toku ali to ne zavisi ni od njih. Šta bi se dogodilo da se odloži? Ako znamo šta bi bilo da se ne odloži. Da se nešto događa u Beogradu, mi bismo utakmicu odložili odmah i dogovorili odmah što je normalno, ako ne želite da pravite performans od svega. Nije nam država zabranila, niti bilo koga agencija, ovo je odluka KK Crvena zvezda na osnovu bezbednosnih procena iz Srbije i Crne Gore i saopštenja Budućnosti koja je tražila specijalne mere obezbeđenja, što je jasno šta znači u ambijentu kakav je dole.

Različiti aršini predsedništva ABA lige i istupanje?

“Bili smo na telefonskoj liniji sa njima ali nemamo konkretnu odluku. Zvezda je perjanica ABA lige, ali ne postoji uvažavanje već samo pritisak. Ne mogu da nam urade ništa na terenu, ali su tu pokušaji i kombinacije. Jednom smo se opekli, 2018. Svoje rezultate izborimo časno na terenu, ali nemojte da očekujete da mi gradimo i uvažavamo nešto što nas ne uvažava. Zvezda je evropski i regionalni, ali i svetski brend, i u duhu takve veličine nećemo dozvoliti da nas bilo ko gazi. Sačuvaj me bože od arogancije velikog i osetljivosti malog, želimo da budemo normalni i jednaki kao svi drugi klubovi ali neke stvari su došle do kraja. Ne znam kako bi izgledala ABA liga bez Crvene zvezde i ne bih želeo da se desi, ali ne bih to ni da isključim. Ipak uopšte neću da govorim o tome da ne ispadne kao pretnja. Sunturlić je imao kontakt sa Bokanom i nisu uspeli da se dogovore”.

Ako ABA liga donese odluku na štetu Zvezde?

“Ima dve mogućnosti, da odlože utakmicu ili da ne odlože. Da moramo da dođemo u zakazanom terminu. I to bismo poštovali, ali znate čija je odgovornost onda… Svi beže od odgovornosti, mi smo imali hrabrosti da budemo odgovorni. Predsedništvo nije donelo nijednu odluku”.

Skupština ABA ligaša početkom januara kao rešenje i registrovanje utakmice rezultatom?

“Gledajući šta se radi, sve može. A to je pitanje šta je pravno, sportski, korektno i kolegijalno. Skupština jeste zakazana za 3. januar i videćemo tačke dnevnog reda. Trebalo bi da se izaberu direktor i sportski direktor, a verujem da će biti rasprave oko ovog događaja. Tamo ćemo videti ko je pravi”.

Ako bude 20:0 za Budućnost?

“Ne želim da govorim hipotetički, pustimo da vidimo šta će biti. Očekujem da će preovladati razum. Unapredili smo ABA ligu i osamostalili finansijski, čak i obezbedili sredstva da se oformi ABA liga 2. To je bio naš praktičan doprinos, kada radite takav posao morate da donosite odluke koju nisu popularne. Ako niste spremni na njih, nemojte ni da radite”.

2 KOMENTARA

  1. Crvena Titovka pa nemoz u Titograd. To ne biva. Sukob se glumata, komunisti iz beograda i Titograda unistavaju poslednje tragove proslosti! SPC recimo.
    SPC komunisti u Titogradu otimaju jednako kako su komunisti u Srbiji oteli izvesno sportsko drustvo i bizarno ga *prekrstili* u *Crvena Zvezda*.

Comments are closed.