Gospodar pokornih žena: Kako je vođa seks kulta u kojem je bila i unuka srpske princeze vrbovao žrtve

0
Foto: Screenshot/Youtube

Suđenje guruu za samopomoć Kitu Ranijeru, koji je navodno bio na čelu tajnog društva koje je njegovim inicijalima žigosalo seksualne robove, počelo je nedavno u Njujorku, a na suđenju su svedočili bivši članovi kulta koji su ispričali da su bili do te mere izmanipulisani da su bukvalno bili poput robova.

Ranijer je među pratiocima bio poznat kao “Vanguard”, ili Vrhovni gospodar. Iako su ga smatrali najmudrijim čovekom koga su ikada sreli, on je sebe nazivao “Večnim učenikom” i nosio dugačku belu odoru koja se mogla tumačiti dvosmisleno – kao znak superiornosti, ali i poniznosti.

Izraziti bilo kakvo neslaganje sa njim predstavljalo je jeres.

Ranijer (58) se izjasnio da nije kriv u svih sedam tačaka optužnice za seksualnu eksploataciju, posedovanje dečije pornografije i druga krivična dela.

Prvi svedok bila je 32-godišnja žena sa britanskim akcentom koja je predstavljena samo imenom, Silvi. Ona je opisala kako se zbližila sa pripadnicom kulta Nxivm Kler Bronfman, naslednicom imperije Sigram, pošto su se obe takmičile u jahanju s preprekama.

Bronfman joj je, kako je ispričala, ponudila pomoć da njenog konja dovedu u SAD kako bi Silvi, koja je tada imala 18 godina, mogla da vežba jahanje. To se dogodilo 2003. godine, u vreme kada, kako je navela, “nije imala svest o tome u kojem pravcu njen život treba da se kreće”.

Kako je vreme prolazilo, postajala je sve zavisnija od Bronfmanove koja ju je uvela u Nxivm. Ubrzo je počela da se izgladnjuje poput ostalih pripadnica kulta koje su bile opsednute pokušajima da što manje jedu. Predložili su joj da se takmiči u trci koja se organizovala povodom Ranijerovog rođendana, a zatim je uvedena u uski krug žena oko Ranijera koje su činile svojevrsno tajno sestrinstvo pod imenom DOS, skraćeno od “Dominus Obsequious Sororium”, što na latinskom znači “žene gospodarice pokornih”.

Silvi je pokušavala da izbegne žigosanje, ali je, kako je navela, tokom jednog rituala bila prisiljena da nosi “ogrlicu za pse”. Ranijer je stalno tražio da mu šalje svoje “ranjive” fotografije – koje su u organizaciji nazivali “kolateral” – “sve dok se na njima na kraju nije nalazila samo vagina.

Njena “gospodarica”, žena pod imenom Monika Djuren, naredila joj je da zavede Ranijera. Silvi je ispričala da ju je Ranijer oralno zadovoljavao, a da je ona glumila orgazam kako bi prestao. Kasnije joj je, kako je navela, rekao da je on sada njen vrhovni gospodar, kao i Monikin.

Sve vreme koje je provela u kultu bilo je ispunjeno “lažima, obmanama i tamom”, istakla je Silvi.

Ovakva svedočenja će se po svoj prilici ponavljati u nastavku suđenja. Očekuje se da na sudu govore navodne Ranijerove “robinje”, kao i pripadnice njegovog najužeg kruga koje su se izjasnile krivima i pristale da sarađuju sa tužilaštvom.

Među svedocima bi, pored Bronfmanove, mogle da se nađu i glumica Alison Mak, koja je priznala da je pripadala DOS-u i da je regrutovala robinje, i koosnivačica Nxivma Nensi Salcman, kao i tri sestre iz jedne meksičke porodice. Ranijer je navodno sa jednom od sestara, na sudu imenovanom kao “Devica Kamila”, započeo seksualnu vezu kada je imala svega 15 godina, te da je ona postala njegova prva “robinja”. Ranijer i optužen da je silovao devojčicu više stotina puta kada je imala 12 i 13 godina, ali i da je prisustvovao seksu između nje i druge žene koju je oralno zadovoljavala dok je žena bila vezana za sto, sa povezom preko očiju.

Nensi Salcman priznala je na sudu da je pratila i snimala žene koje su bile pripadnice Nxivma, kako bi se uverila da u organizaciji nema “krtica”. Takođe je priznala da je naredila drugima da “unište video snimke” na kojima su bila zabeležena Ranijerova “učenja”.

Ćerka Nensi Salcman, Loren Salcman, na sudu se 2. aprila izjasnila krivom, navevši da je dve godine držala jednu ženu zaključanu u sobi kao robinju. Kasnije će se ispostaviti da je reč o Meksikanki kojoj je Salcmanova pretila deportacijom kada “ne ispuni zadatak”, a koja bi takođe trebalo da svedoči na suđenju Ranijeru.

Loren Salcman je priznala i da je bila deo DOS-a, a smatra se da su upravo pripadnice ovog sestrinstva žigosale robinje Ranijerovim inicijalima.

Ovaj slučaj pokrenuo je širi diskurs o načinu na koji se grupe koje, poput ove, nastaju kao relativno bezopasni programi za podučavanje i samopomoć, razvijaju u hijerarhijske organizacije podgrupa usredsređenih na seksualno zadovoljstvo koje kontroliše jedan vođa.

“To je savršen način da vrbujete ljude, pronađete one ranjive koji misle da će im pomoći samoproglašeni stručnjaci za samopomoć”, istakla je Samija Šoaib, glumica koja je navela da joj je Alison Mak predložila da se pridruži Nxivmu.

Većina pripadnica ovog kulta “imala je sav novac ovog sveta, a jedino su želeli da pronađu smisao života”, dodala je Šoaib.

“Možda nije protivzakonito da iskoristite nečiju ranjivost, ali on je već slomljene ljude dokrajčio, obećavajući da će ih popraviti”, kaže ona.

Fokusiranjem na zakone o trgovini ljudima i tvrdnjama da su centralnu ulogu u Nxivmu imale seksualna i finansijska dobit tužilaštvo je pokušalo da izbegne problem svojstven svim slučajevima protiv kultova: teškoće u dokazivanju nezakonitosti u domenu pristanka i kontrole uma.

“Nema ničeg ilegalnog u vezi sa kultom kao takvim”, navodi Robin Bojl, profesorka prava na Univerzitetu Sent Džon. “Ono što je nezakonito su krivična dela svojstvena ovakvim organizacijama, poput ovog slučaja u kojem imamo silovanje maloletnice.”

Nxivm je ustanovio sistem hijerarhijskih grupa ili “modula”, poput Jness (namenjenog da pomogne ženama da “spoznaju svoju suštinu”), Društva zaštitnika (za muškarce), ali i “programe za uspeh” sa grandioznim imenima kao što su “Saosećanje” i “Civilizacija”.

Bivši pripadnik Nxivma Mark Visente, opisao je “cilj u 12 tačaka”, koji je podrazumevao rečenice poput “Neću izabrati da budem žrtva”, ali i da je “poštovanje oblik davanja novca i časti”. Taj dokument bio je pokriće za “užasno zlo”, rekao je Visente.

Visente je, međutim, i sam priznao da je Ranijera doživljavao kao boga i da mu je on bio intelektualni uzor.

Hijerarhijska struktura kakvu svedovi opisuju na sudu je zajednička za sve kultove. Elementi velnes industrije dali su Nxivmu savremeni ton kojim se komuniciralo sa pristalicama na isti način na koji su to sedamdesetih činile grupe inspirisane istočnjačkom filozofijom poput kulta Bagvana Šrija Radžniša, poznatijeg kao Ošo.

Ranijerovi advokati odbranu su zasnovali na tvrdnjama da su veze unutar Nxivma bile konsenzualne, da su intimne fotografije predstavljale dokaz posvećenosti, a da je nad “robinjama” uspostavljao kontrolu jer su to same tražile.

Ovoj ozloglašenoj sekti pripadala je i unuka princeze Jelisavete Karađorđević, Indija Oksenberg (26). Njena majka, glumica Katarina Oksenberg, učinila je sve da svoju ćerku izvuče iz ovog kulta i u javnosti je otvoreno govorila protiv ove grupe.