Gordana Čomić: Deklaracija “Za evropsku Srbiju” je politika Demokratske stranke

1
Foto: Medija centar Beograd

Dokument pod nazivom Deklaracija “Za evropsku Srbiju”, koji će 23. novembra biti predstavljen javnosti, jeste politika Demokratske stranke već tri decenije i ima za cilj izgradnju društva zasnovanog na demokratskim, ali pre svega evropskim vrednostima, izjavila je za N1 poslanica DS Gordana Čomić, dodajući da je inicijator donošenja deklaracije organizacija Srbija 21.

Upitana da prokomentariše navode pojedinih medija da je donošenje deklaracije zapravo uvod u formiranje nove proevropske partije, Čomić je istakla da “takva evropska i modernizatorska politička snaga u Srbiji postoji već trideset godina i zove se Demokratska stranka“.

Odgovarajući na pitanje da li je delovi teksta deklaracije u koliziji sa programom Saveza za Srbiju, čiji je deo i Demokratska stranka, sagovornica N1 je istakla da u Srbiji ne postoji politička organizacija, izuzev Srpske radikalne stranke i “lupetajućih pokretnih samozvanonacionalističkih pokreta“, koja je protiv Evrope.

“Savez za Srbiju je odlučio da evropsko menjanje Srbije ne bude na vrhu liste prioriteta, ali strateški teško ćete naći nekog u Savezu ko će vam reći da je protiv Evropske unije. Unutar Saveza za Srbiju deluje nekoliko proruskih pokreta i stranaka, ali će u jednom trenutku morati da se odluče da li će nastaviti da podržavaju nedovoljno promišljenu strategiju Rusije za razvoj sebe same i Srbije. Rusija je divna zemlja, ali ne razume koncept demokratije. Ne možete se istovremeno boriti za izgradnju demokratije u Srbiji i biti deo bilo kakve ruske strategije“, zaključila je Čomić.

1 KOMENTAR

  1. Једна од “тековина” коју нам је донела изградња друштва на демократским, али пре свега на европским, вредностима је институт притвора, не више од 24 сата, већ од 30 дана, а ако судија има рецимо стомачно растројство, па не погледа предмет, онда свакако и дуже.Одавно ми је мука од таквих “неимара” демократије. Зашто ће било ко у СЗС морати да се одлучи за овога или онога, зашто априори сврставање ? Ако је стратегија Русије непромишљена, шта говорити о “стратегји” ЕУ, ондосно боље о томе, да ли је уопште има. Развојна стратегија земље не сме бити под утицајем једног, или пар, иностраних политичара из ЕУ, већ као таква мора укључивати све доступне могућности. И то је такође демократски. А те, европске, демократске вредности, су и уништавање држава као што су: Либија, Египат, Итак, Југославија,… итд.

Comments are closed.