Goran Marković o demokratiji, Pragu i udbašima; Vulingejt i prisluškivanje Nedeljnika; Mond diplomatik na poklon – Izašao je novi Nedeljnik, list koji se i čita i sluša

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Igor Pavićević; Beta

MARKOVIĆ – O “praškom proleću” i žudnji za slobodom, o Berlinskom zidu i raspadu Jugoslavije, o Slobodanu Miloševiću i buđenju nacionalizma, o Milanu Kunderi i Janu Palahu, o Danilu Kišu, Vaclavu Havelu i Dobrici Ćosiću… povodom novog izdanja knjige “Češka škola ne postoji” govorio je reditelj Goran Marković.

VULINGEJT – Ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao je u nedelju na autorski tekst Dragana Šutanovca za Nedeljnik koji nikada nije objavljen, već je postojao samo na mejlovima Dragana Šutanovca i urednika u Nedeljniku. Ako je neko dosad sumnjao da oni koji su na pozicijama moći prisluškuju novinare i presreću novinarske mejlove, sada se pojavio možda i najopipljiviji dokaz za to. Veliki tekst o “Vulingejtu” u novom Nedeljniku.

ŠUTANOVAC – Treba istražiti da li ministar Vulin direktno zloupotrebljava državne resurse kako bi nezakonito došao do privatne prepiske ili postoji neka parabezbednosna politička struktura koja to radi za njegov interes, kaže bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac za Nedeljnik.

KOMEDIJA – “To što sam ja paranoičan, ne znači da me ne prate”, da odgovorim čuvenom replikom Gruča Marksa na optužbe PR službe Ministarstva odbrane da mi imamo nekakvu “maniju gonjenja”, i to nakon što su oni sami sebe otkrili komentarišući tekst iz Nedeljnika koji mi nismo objavili. Tako počinje uvodnik glavnog urednika Veljka Lalića u novom broju Nedeljnika.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

KRIPTO-AG – Uoči samog raspada Jugoslavije, 1989. godine, Uprava za elektroniku i veze JNA kupila je od jedne švajcarske firme uređaj za šifrovanje pod nazivom HC-5205. Bila je to preteča današnjih aplikacija kao što su Viber, Whats Up, Telegram ili Signal koji uz pomoć enkripcijskog ključa omogućavaju bezbednu komunikaciju koju nije moguće presresti. Samo što to nije bio slučaj: na videlo je ovih dana izašlo da su sve depeše, u realnom vremenu, mogli da vide u centrali američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA). Neke druge zemlje su to odmah primetile. Naša nije… Veliki tekst o prisluškivanju vojnih službi u novom Nedeljniku.

MOND – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika, najvažnijeg francuskog lista za intelektualce.

ALIMI – U Nedeljniku je, pred njegov dolazak u Beograd povodom promocije knjige “Kako se fabrikuje javno mnjenje”, objavljen i intervju sa Seržom Alimijem, glavnim urednikom originalnog izdanja Mond diplomatika.

Naslovna strana novog Mond diplomatika

SOC – O tome kako je Srpska pravoslavna crkva postala kratica za srpski nacionalizam piše Ljiljana Smajlović u kolumnici u novom Nedeljniku.

SEKRETARKA – Ukupna vrednost tendera na kojima su pobedili konzorcijumi firmi za privatno obezbeđenje, među kojima je i “BPS Security”, bivše državne sekretarke MUP-a Srbije Milene Vuković, bila je tri milijarde dinara (oko 26 miliona evra), otkriva Nedeljnik.

RAJHSTAG – Šok iz Tiringije mogao bi da posluži za nauk: u zemljama fragmentisanog političkog sistema – kakav je naš – krajnje desne partije mogu da nanesu mnogo štete. Mogle bi da budu izbegnute da etablirane stranke imaju ozbiljnu strategiju postavljanja prema krajnjoj desnici, piše Boško Jakšić u novoj kolumni u Nedeljniku.

VERA – Negde između molitve, solidarnosti sa jedne strane i zatamnjenih stakala, cenovnika i nedostatka odgovornosti sa druge, postavlja se pitanje – zašto se Srbi u tolikom procentu deklarišu kao vernici? Ili makar zašto to rade oni koji ne odlaze u crkvu, ili u nju nemaju poverenje. Samo, svi oni koji tvrde da je mnogim stanovnicima ovih prostora vera “lažna” možda bi trebalo da obrate pažnju na ono što se proteklih meseci događa na ulicama gradova u Crnoj Gori…

KOSOVO* – Rođendan samoproglašenja Priština je dočekala sa potpisanim Pismom o namerama da se železnicom povežu Beograd i Priština, piše Nedeljnik u novom broju.

ADVOKATI – Princip podele vlasti, kao osnovni princip moderne države, kod nas nije u ravnoteži. On je narušen u korist izvršne vlasti koja u sebi, neformalno, sublimira zakonodavnu, a ponekad i sudsku vlast, ili barem pokazuje aspiracije da to čini. Pitanje je čak i šta je, zapravo, danas izvršna vlast i gde se ona nalazi, kaže Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

IRSKA – Najstarija, najkontroverznija, najosporavanija irska partija je sa novom liderkom Meri Lu Mekdonald postala najprogresivnija, najmlađa, najpoletnija, najkonkretnija politička snaga u obe Irske. Za Šin Fejn glasa budućnost Irske koja nije opterećena “decenijama nevolja” i za koju nije tabu ujedinjenje ostrva, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

SONJA (1) – Lice nedelje Nebojše Babića u aktuelnom broju Nedeljnika je Sonja Savić.

SAVIĆ (2) – O Sonji Savić je pisao i Branko Rosić u svojoj kolumni. “Toliko smo od tih ratnih Dnevnika do rijalitija preturili u smislu poruka mladima, a ostala je jedino problematična Sonja Savić koja je po drugi put sahranjena, sada kao junak neke ulice u Čačku.”

BEZ VESTI – Divan je osećaj nestati iz informatičkog ledenog doba novog totalitarizma lažnih vesti, tvitova, predizborne kampanje koja večno teče, minhenskih konferencija i briselskih samita lidera Zapadnog Balkana koji se fotografišu sa novim sterilnim komesarima EU čija imena treba naučiti napamet. “Raskopčavanje mita” Aleksandra Apostolovskog u novom Nedeljniku.

SITI – UEFA je nakon opsežne istrage, pokrenute u novembru 2018. godine, donela odluku da na dve godine suspenduje aktuelnog šampiona Engleske iz svih evropskih takmičenja. Presretnuti mejlovi, koje je u hakersku mrežu uhvatio Football Leaks, pretvorili su se u grudvu koju je u etar prvi bacio nemački Špigel

PITERSON – Profesor kojeg vole i mrze, čovek kojem pripisuju i radikalizam, i nihilizam, i mišljenje da je novi Mojsije. Zapravo, kao Madona u profesorskom svetu. Profesor psihologije koji je završio na detoksikaciji od lekova protiv anksioznosti – i to u Rusiji. Tekst Zorice Marković o Džordanu Pitersonu u novom Nedeljniku.

DAGLAS – Čuveni glumac doživeo je 103 godine, što je nateralo naučnike – i one koji se tako osećaju – da ponovo pokušaju da odgonetnu tajnu formulu dugovečnosti. Nije ništa novo, ali naučnici kažu da su najzdraviji oni koji vode smisaone, posvećene živote. Samo, je li to dovoljno ili je genetika presudna?