Goran Bogdan: “Ne propitujem ja Mustafine ideale. Borba je dobra, ali šta ako su ideali pogrešni…”

0
Foto: Screenshot

Glumac Goran Bogdan izjavio je u intervjuu Danasu da je lako voleti i igrati lika poput Mustafe Golubića u seriji “Senke nad Balkanom” jer je misteriozan, kontroverzan, hladnokrvan a opet pun žara, kao i da je rad sa Draganom Bjelogrlićem veliki gušt, jer insistira na kvalitetu ali i da je pri tome zabavno.

Odgovarajući na pitanje kako vidi spremnost Mustafe Golubića da se odrekne svoje ljubavi zarad ideala i revolucije i da li su ovom svetu, na neki način, potrebni ljudi poput Mustafe, Goran Bogdan odgovorio je duhovito: “Da ih nije i previše? Samo na krivoj strani.”

“Ne propitujem njegove ideale. Postavlja se pitanje nepromenljivosti ideala, šta ako su krivi. To dovodi to totalitarizma. Verujem ja u borbu, borba je dobra, samo, ako se bori za krive ideale, kako se osećaju oni sa druge strane? Kada zovemo nešto agresijom, a kada progresom? Tanke su to granice. Treba dozvoliti da se ne slažemo, i da nečiji viši ciljevi nisu možda univerzalni. Meni je zanimljivo da igram takve likove jer onda ja uživam u propitivanju nekih tema koje bih teško ovako propitivao. Učim tako više. Za sada bih se toga držao”, rekao glumac.

Govoreći o svom angažmanu u seriji “Fargo”, Goran Bogdan je rekao da je rad u inostranoj produkciji dobro iskustvo, kao viša liga, ali i da smatra da se svuda na taj način može raditi, da ima želje.

“Nisu novci koji to izazivaju. Dobro, sigurno je lakše tako, ali nije jedino. Pristup radu je tamo to što je fascinantno. Što se tiče kolega, isto je. Naravno da smo se družili i nisu bez vraga tamo gde jesu. To su beskrajno talentovani ljudi. Sa nekima od njih sam i dalje u kontaktu i nastojimo da se družimo kad nam god geografske prepreke ne prete”, rekao je on.

Goran Bogdan je stava i da je kultura tu da propituje ili, kako je rekao, čačka dobro, ali i da zabavlja.

“Ali mene zanima ova prva. Kultura je duša nacije. Nužno je hraniti i telo, ali i duh. Bili smo svedoci kako se u prošlosti ubrzavao propast duha uz lošu kulturu. Čak, nekulturu. Vere sam da negde dugotrajno može dovesti do promene iako smo svedoci da je i obrnuto i te kako moguće. Uspeli smo ozbiljno kulturno nasleđe da zgazimo u blato, a i vidimo kako je teško graditi opet. Dobra kultura ne poznaje granice, haha, istina niti loša, ali jedna gradi čoveka”, rekao je Goran Bogdan.