Godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Srbiji: Šta ostaje kada se podvuče crta?

0
Foto: Profimedia

Pre godinu dana u Srbiji je registrovan prvi slučaj koronavirusa, a u pitanju je bio 43-godišnji muškarac iz Bačke Topole koji je boravio u Budimpešti.

Tačno godinu dana kasnije, ispod crte koju podvlačimo, ostaju neočekivani obrti, talas više u odnosu na ostatak sveta i neizvesnost za koju smo verovali da će proći sa 2020. godinom.

I ostaju tragični podaci o broju preminulih.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od tada registrovano 478.878 slučajeva koronavirusa, a od posledica kovida-19 preminulo je 4.525 osoba.

Prvo je održana čuvena konferencija za štampu kada je rečeno da “smo koronavirus predstavili nečim što je mnogo veće od njenih stvarnih razmera”, a to nije bila najneozbiljnija izjava.

Zatim su se pojavili prvi slučajevi, virus je polako počeo da se širi da bismo prve dramatične najave od strane izvršne vlasti dobili onda kada je nekoliko dana zaredom bili 300 i više novozaraženih.

“Još dva ovakva dana i naš zdravstveni sistem će pući”, poručila je premijerka Ana Brnabić.

Usledili su skokovi, policijski časovi, zabrane kretanja u trajanju jednog produženog vikenda, a Univerzitet Oksford je u jednom trenutku izračunao da su u Srbiji najstrože mere.

Zatim je prvi talas počeo da jenjava, mere su polako, a onda sve brže popuštane, da bismo se već krajem maja ili početkom juna vratili “normalnom životu”.

Cena za to bio je drugi talas, u trenucima kada talasa nigde u Evropi nije bilo.

Kada je okončan drugi talas, a već je došla jesen, nada u to da će nova godina doneti novi – tačnije stari život, bila je sve veća.

U međuvremenu je usledio treći talas, tačno u vreme kada je u ostatku sveta bio drugi i mnogi su praznike proveli u strahu.

Ipak, u novoj godini je otpočet proces masovne vakcinacije, brojevi su počeli da se smiruju i delovalo je da smo blizu kraja.

A onda još jedno – ipak. Praznični produženi vikend doneo je intenziviranje kontakata ljudi, organizuju se kovid žurke i situacija se nije vratila u normalu kako je očekivano, već se ponovo pogršala.

I gotovo godinu dana nakon izjave Ane Brnabić o “pucanju zdravstvenog sistema”, doktor Predrag Kon poručio je da ćemo “ako ne bude strogih mera – pući kao zvečka”.

Između te dve izjave i dva šesta marta, stalo je godinu dana straha, nade i kontradiktornosti.