Globusovo izvinjenje: „U sramotnom proterivanju Mire Furlan imali smo sporednu ali prljavu ulogu…“

0
Printscreen/YouTube/Net TV

Hrvatski nedeljnik „Globus“ objavio je izvinjenje zbog kampanje koja je sa stranica tog lista početkom devedestih godina prošlog veka vođenja protiv nedavno preminule glumice Mire Furlan.

“Globus je u sramotnom protjerivanju Mire Furlan imao sporednu, ali zato prljavu ulogu. No, kakva god ta uloga bila, bila je i ostala Globusov veliki grijeh. Nažalost, nije i jedini.

Kao ‘vještice iz Rija’ prokazane su Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić i nedavno također preminula Vesna Kesić.

U našem monografskom izdanju u povodu trideset godina izlaženja Globusa nismo se ustezali sjetiti se svojih velikih promašaja i neuspjeha. No, čini se da je lakše pamtiti svoje uspjehe. Radije se sjetimo dobrih priča nego promašaja koji su znali imati katastrofalne posljedice.

Tri nastavka feljtona o Miri Furlan nismo spomenuli ni riječju. Sada kad je velika glumica zauvijek otišla, kada su se mnogi (pa i zluradi) sjetili Globusova sudjelovanja u medijskom linču Mire Furlan, vremena u kojem je dobila otkaz u HNK i ostala bez svog zagrebačkog stana, mogli bismo se poklopiti po ušima, šutjeti i čekati da sve prođe.

Ali, istina peče. Zato se Globus, makar sada i makar prekasno, mora duboko pokloniti i duboko ispričati”, navodi se u izvinjenju “Globusa” koje na svom portalu prenosi Jutarnji list.

Feljton, zbog kojeg se “Globus” izvinjava, objavljivan je u nastavcima od 31. januara do 14. februara 1992. pod naslovom “Težak život lake žene”.

Mira Furlan je optuživana da je izdala Hrvatsku jer je igrala u beogradskom pozorištu, a zamerano joj je i to što je udata za Srbina.

Mira Furlan preminula je 20 januara u 66. godini.