Glavobolje, ukočen vrat i ostali bolovi. A da, i bubuljice: Zašto spavanje na stomaku nije preporučljivo

0
Foto: Profimedia

Većina ljudi voli da spava na stomaku jer im je to najprijatniji položaj i pomaže im da lakše utonu u san. Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi neki bolovi i simptomi mogli da budu izazvani baš takvim spavanjem, piše Večernji list.

Ako je za one s apnejom ovaj položaj spavanja odličan, on može da izazove druge probleme, a prvi od njih je bol u leđima. Da biste mogli normalno da dišete morate da okrenete glavu u stranu, a taj položaj vrata nije dobar.

“Mišići vrata se istežu i to utiče na ukočenost, bol u vratu i glavobolje. Povećava se pritisak duž nerava koji izlaze iz kičme, što može da izazove ukočenost i trnce koji se pojavljuju u vratu i u rukama. Kada spavate na stomaku vaše telo može da utone u dušek, a tako neće biti podržana prirodna krivudavost kičme, što će da uveća pritisak na lumbalni deo kičme”, tvrdi Erik Nens, ortopedski hirurg.

Spavanje s licem na jastuku može da utiče i na bubuljice i akne s obzirom na to da ulja i prljavština iz jastuka i kose začepljuju pore.

“Proizvodi za kosu, pogotovo ulja i serumi, prenose se na jastuk, a s jastuka na čelo, i najčešće prouzrokuju nastanak bubuljica.”

Ova doktorka savetuje spavanje na boku i stavljanje jastuka između nogu i ruku. Ako baš nikako ne možete da odustanete od ovog položaja pri spavanju, nabavite kvalitetan dušek, i ne preveliki jastuk.