Glavni britanski epidemiolog osmislio karantin, a ljubavnica mu dva puta dolazila u kuću: Ferguson podneo ostavku zbog “greške u prosuđivanju”

0
Screenshot YouTube

Vodeći britanski epidemiolog Nil Ferguson zaslužan za uvođenje restriktivnih mera za suzbijanje koronavirusa podneo je ostavku na mesto savetnika u vladi pošto su mediji otkrili da je prekršio pravila socijalnog distanciranja.

To je učinio dozvolivši ljubavnici, koja inače živi sa suprugom i decom, da dođe kod njega u stan u vreme zabrane kretanja, piše britanski Telegraf.

To se dogodilo najmanje dva puta, 30. marta i 8. aprila, kada je njegova ljubavnica iz svog porodičnog doma prelazila u njegov stan.

Njihovi zajednički prijatelji tvrde da ni on ni ona nisu smatrali da su napravili grešku, prenose britanski mediji.

Uprkos neospornoj stručnosti ovog profesora, njegov ugled narušila je ova afera koju je razotkrio “Daily Telegraph”.

“Napravio sam grešku i zbog toga sam odstupio. Moje ponašanje bilo je uslovljeno uverenjem da sam imun na virus, nakon što sam bio pozitivan na koronavirus i potpuno se izolovao tokom perioda od dve nedelje prilikom kojih nisam razvio simptome. Duboko žalim što sam svojim postupkom obesmislio jasnu poruku o potrebi socijalnog distanciranja kojim se kontroliše ova epidemija. Vladina uputstva nisu pod znakom pitanja i služe tome da nas sve zaštite”, oglasio se Ferguson nakon čitave afere.

BBC piše da je ovo objašnjenje profesora Fergusona javnost dovela u još jednu nedoumicu. Postavlja se pitanje kako da se ponašaju oni koji su preležali virus, pošto uprkos njegovom objašnjenju još uvek nije poznato da li oni mogu ponovo da se zaraze.

Inače, nedavno su savetnici britanske vlade upozorili javnost da se ne sastaju i ne viđaju sa članovima drugih domaćinstava. 

Profesor Ferguson je kada je stvar izašla na videlo ipak rekao da je “napravio grešku u prosuđvanju” i da žali zbog “bilo kakve relativizacije jasnih poruka u vezi s kontinuiranom potrebom za socijalnim distanciranjem”.

Ferguson predvodi tim na londonskom Imperijal koledžu na osnovu čijih nalaza je premijer Boris Džonson odlučio da uvede meru zabrane kretanja u Velikoj Britaniji.

Zaraza koronavirusom u Velikoj Britaniji, koja se prvobitno opredelila za opušteniji pristup pandemiji, potvrđena je kod gotovo 200.000 ljudi, od kojih je preminulo više od 32.000. Više mrtvih od koronavirusa imaju jedino SAD.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus