(GLASAJTE U ANKETI) Koji je najlepši spomenik u Srbiji?Od “okamenjenog sećanja” do “mimikrije kiča”…

1
screenshot/youtube/google maps

Ako su, kako to dobri pisci objašnjavaju, veliki bulevari poput arterija jednog grada, a mreža ulica čini sistem njegovih vena, ako su parkovi gradska pluća, a mostovi tetive koje savršeno spajaju njegove sastavne delove, onda su spomenici koordinatne tačke gradske duše.

Kod nas, kad smo već kod organizma, čine i skup enzima koji nam pomažu da svarimo činjenicu da se ni oko čega ne slažemo.

Imamo li mi uopšte spomeničku kulturu, njene svetle primere i koji je zapravo najbolji spomenik u Srbiji?

Da bismo na to pitanje mogli da odgovorimo neophodno je da napravimo razliku između spomenika, javnih spomenika i skulptura – svega onoga što je godinama nicalo u javnom prostoru i što i danas za nekog predstavlja način da osvežimo svoje sećanje, a za nekoga “mimikriju kiča”.

Razlika između javnog spomenika i skulpture u javnom prostoru ogleda se u nekoliko karakteristika. Pre svega, javni spomenik nastaje sa intencijom da se sačuva sećanje na određeni istorijski događaj, ličnost ili proces. Skulptura ne mora da bude, a najčešće i nije istorična.

OPŠIRNO O SPOMENICIMA U SRBIJI ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTA 3. SEPTEMBRA

Istoričar Dejan Ristić objašnjava za Nedeljnik da kroz spomenike svaka epoha ostavlja dragocen trag o sebi – o svojoj estetici, o tome šta bira da pamti, na koji način i zbog čega.

“Tu su onda važni inicijatori podizanja spomenika, lokacija, autor. Važan je i događaj ili ličnost kojoj su podignuti spomenici. Važno je da li se ide na konkurs i da li to podrazumeva umetničko nadmetanje, ili je unapred određeno ko će graditi spomenik. Tu su i određene karakteristike poput veličine. Za autoritarna društva karakteristično je da su spomenici megalomanski”, kaže Ristić.

Upravo to su i kriterijumi koje bismo mogli da koristimo kada ocenjujemo koliko je određeni spomenik reprezentativan, estetski lep, koliko je srastao sa gradskim tkivom, sa ambijentom u koji je postavljen i kako ga i koliko dobro ljudi razumeju.

Koji je po vašem mišljenju najbolji spomenik u Srbiji?

Survey Maker

REZULTATE ANKETE POGLEDAJTE OVDE

1 KOMENTAR

  1. Mogao je biti u izboru i onaj na Zlatiboru, ali napravi Borjan pored njega kafic, steta…

Comments are closed.