Glas Amerike: Ustanak protiv talibana na severu Avganistana, opozicioni borci ponovo zauzeli tri okruga…

0

(Beta) – Opozicioni borci lojalni zbačenoj avganistanskoj vladi ponovo su preuzeli tri severna okruga od talibana, samo nekoliko dana nakon što je islamistička grupa ponovo uspostavila kontrolu nad većim delom zemlje, javio je danas Glas Amerike (VOA).

Protalibanski nalozi na društvenim mrežama potvrdili su vojni preokret u severnoj provinciji Baglan. Navedeno je da je najmanje 15 talibanskih boraca poginulo, a 15 ranjeno u, kako je to nazvano, izdaji amnestije koju su talibani objavili za pripadnike bivše vlasti.

Abdul Hamid, lokalni zapovednik ustanka protiv talibana, rekao je u video poruci iz Andraba, jednog od novoosvojenih okruga, da njegove snage napreduju prema drugom obližnjem okrugu, obećavši da će zauzeti celi Baglan.

Talibani su, kako se izveštava, poslali svoje snage u Andrab kako bi započeli kontraofanzivu.

Glas Amerike je zatražio, ali nije dobio reakciju od portparola talibana Zabihulaha Mudžahida, na ono što je bila prvi formalni oružani odgovor otkako je njegova grupa u nedelju preuzela kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Napad u petak dogodio se samo nekoliko dana nakon što je Amrulah Saleh, koji je bio potpredsednik Avganistana, obećao da će organizovati snažan otpor talibanima iz svoje matične pokrajine Panjšir.

Saleh se, pozivajući se na ustav, proglasio privremenim predsednikom, nakon što je šef države Ašraf Gani u nedelju pobegao iz zemlje i dobio azil u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.